Omroep West stuurde ook een liedje in een kreeg een video terug.

Karaoke op afstand: Leids duo biedt virtueel podium tijdens coronacrisis

Geen volle zaal, maar toch karaoke. Het Leidse karaoke-duo van Rik Tonino en Ramses de Wit heeft de coronamaatregelen aangegrepen om een virtueel podium te bieden aan mensen die toch karaoke willen zingen. “Het is heel anders, maar wel erg leuk”, vertelt de 29-jarige Rik aan mediapartner Omroep West.

Iedereen kan meedoen en het werkt vrij simpel. “Als mensen een filmpje willen, dan moeten ze iets opnemen en het insturen”, aldus Rik. “Het liefst met een oortje in, zodat ze een beetje in de maat blijven en de juiste hoogtes weten te vinden. Anders wordt het vals. Wij spelen de muziek en maken er een filmpje bij.”

Sinds een paar jaar treden Rik en Ramses op als karaoke-duo onder de naam Jouw Moment Karaoke Band. “Normaal gesproken een paar keer per maand, maar dat kon niet meer door corona.” En dus bedachten ze de online karaoke. “Het is echt even wennen, normaal heb je het publiek waar je interactie mee hebt”, vertelt Ramses (30). “Dan heb je een bepaalde energie als je live optreedt, dat ontbreekt nu totaal.”

Nuchtere versie van karaoke
Nu geen volle zalen met dronken, vrolijke mensen. “We moeten er heel anders tegen aan kijken om het leuk te maken, dit is de nuchtere versie”, lacht Rik. “Op zo’n live avond staan ze gezellig bier te drinken en durven ze het podium op. Mensen zijn elkaar dan aan het uitdagen om het ook te doen.” Dat uitdagen kan nu ook, aangezien mensen elkaar kunnen nomineren om ook een video in te zenden.

Het Leidse duo doet er zelf ook van alles aan om de juiste sfeer te vinden. Zo verkleden ze zich toepasselijk bij ieder nummer. “Ook de dynamiek tussen Rik, presentator Tycho Zwart en mij is heel goed.” Dat komt doordat het duo elkaar al zo’n achttien jaar kent. De presentator kennen ze al zo’n tien jaar. “We maken al sinds de middelbare school samen muziek”, aldus Ramses.

Proef op de som
Omroep West wilde ook eens kijken hoe Jouw Moment Karaoke Band in de praktijk werkt en stuurde daarom een inzending. Terwijl radiopresentator Justin Verkijk met wat planten van de redactie een decor aan het bouwen was, zong radioregisseur Bob Brinkman zijn keeltje warm.

De stembanden van Bob waren na een paar stemoefeningen op volle sterkte en hij nestelde zich in het groen. Justin pakte vervolgens de camera om de inzending vast te leggen. De regisseur toonde zich een ware nachtegaal en gaf het nummer Unwritten van Natasha Bedingfield een hele nieuwe dimensie. “Hier kunnen we wel wat mee”, was het van Rik na het horen van de stem van Bob.

4-jarig meisje zingt Poesje Mauw
Het duo kent zo’n driehonderd nummers uit het hoofd. “De muziek is voor alle leeftijden, dus iedereen kan meedoen”, zegt Ramses. Het nichtje van Rik, vier jaar oud, deed ook een inzending: poesje mauw. “Dat is natuurlijk super schattig.” Daarnaast heeft zelfs iemand uit Amerika een video ingestuurd. “Geen idee hoe dat zo komt. We dachten: we zetten het op YouTube. De hashtags bleken goed te werken. Zo goed zelfs dat een vrouw uit Amerika reageerde en een liedje inzond.”

Naast de online video’s, treden Rik en Ramses dit weekend ook op buiten bij verzorgingstehuizen. “Waar precies weten we nog niet, maar we zijn door een aantal verzorgingstehuizen benaderd. Erg leuk om te gaan doen, om de ouderen een beetje vertier te brengen tijdens het Paasweekend.”

Cultuur Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×