De zaterdagmarkt op de Nieuwe Rijn in Leiden is te druk voor in coronatijd. (Foto: Reanne van Kleef).

Lammermarkt en Beestenmarkt in beeld voor alternatieve zaterdagmarkt

De gemeente Leiden bekijkt op dit moment of de zaterdagmarkt op een alternatieve manier toch door kan gaan. Daarbij wordt gekeken naar een locatie met veel ruimte, waaronder een verdeling van de markt over de Lammer- en Beestenmarkt. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd. Na de aankomende woensdagmarkt wordt een besluit genomen over de eventuele doorgang van de alternatieve zaterdagmarkt.

Onder marktkooplui wordt al gesproken over het doorgaan van de zaterdagmarkt op 18 april. Het zou gaan om een uitgeklede markt met alleen voeding, waarbij er plek is voor de helft van het aantal kramen dat normaal in die categorie op de markt staat. Een gemeentelijke beslissing over dat plan wordt echter pas na aankomende woensdag genomen, zegt de woordvoerder. Eerst moet duidelijk worden hoe druk het op de aankomende woensdagmarkt is. Die markt vindt nog wel elke week plaats rond de Nieuwe Rijn, maar was volgens de gemeente afgelopen woensdag wel aan de drukke kant.

Al snel nadat er ter bestrijding van het coronavirus afstandsmaatregelen werden genomen, besloot burgemeester Henri Lenferink dat de zaterdagmarkt op de Nieuwe Rijn niet langer verantwoord was. Door de smalle straten is het niet goed mogelijk om voldoende afstand te houden en daarnaast kwamen er ook teveel mensen op af. De laatste zaterdagmarkt in Leiden vond plaats op 14 maart, waarna marktkooplui al snel vroegen om een alternatieve markt. Die zou bij voorkeur plaatsvinden op de Nieuwe Rijn, maar als dat niet haalbaar is, dan is een alternatieve locatie ook een optie.

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×