(Foto: Pixabay).

Corona-app kan ook zonder Big Brother-problemen

Een app die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus, zodat je vervolgens zelf maatregelen kan nemen. Dat klinkt ideaal, iedereen met een smartphone zet die app op zijn mobiel en verspreiding van het virus wordt in de kiem gesmoord.

De rijksoverheid zet alles op alles om zo snel mogelijk een app te laten maken, maar privacy-waakhonden trappen op de rem. Mark Koek is ethisch hacker en directeur van HackDefense uit Leiderdorp. Hij wil best zo’n app op zijn  telefoon. “Maar we moeten wel de privacy waarborgen, dat kan wel als je het slim aanpakt.”

Voor Koek zit het probleem voor een groot deel bij de data-opslag. Hij wil niet dat de overheid een grote database kan gaan aanleggen waarin terug te vinden is wie waar geweest is en op welk moment. En dat daar dan vervolgens ook nog eens door allerlei overheidsdiensten naar hartelust in gegrasduind kan worden.

Koek ziet wel mogelijkheden voor een app die informatie bij zich houdt. Je telefoon zendt dan steeds een uniek identificatienummer uit en ontvangt zulke nummers van andere telefoons die binnen een bepaalde afstand van jouw telefoon komen. Mocht je besmet raken met het coronavirus dan kan vervolgens je telefoon aan al die identificatienummers die het de laatste twee of drie weken heeft ontvangen een bericht sturen dat ze in contact zijn geweest met een coronapatiënt.

“Er zijn dan zeker nog aandachtspunten, je moet bijvoorbeeld voorkomen dat iemand langs alle huizen kan gaan lopen en identificatienummers kan oppikken van mensen die besmet zijn. Dat kan door vaak te wisselen van nummer, wellicht elk uur. En je moet natuurlijk een veilige omgeving maken waar je een besmetting registreert. Uiteindelijk is de informatie of je besmet bent met corona ook privacy-gevoelig.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Mark Koek over de voor- en nadelen van een corona-app.

Volgens Koek hoeft de discussie over een corona-app niet te gaan om een tegenstelling tussen privacy en gezondheid. “Je moet een slimme oplossingen zoeken en niet zeggen: je moet maar een beetje privacy opgeven voor je gezondheid. Die tegenstelling is meestal vals. Er zijn zeker oplossingen te bedenken die beter zijn voor onze privacy. Bijvoorbeeld als je burgers zelf meer de controle geeft over hun gegevens in plaats van de overheid. Het moet nu allemaal wel heel snel. Niet alleen een app, maar ook een omgeving waar telefoons op kunnen inchecken welke nummers komen van besmette telefoons.

Koek denkt ook dat het zeker mogelijk is dat er in mei al een app beschikbaar is.  “Ik zou het zelf wel willen weten, als mijn telefoon dan kan vertellen dat ik de afgelopen week in de buurt ben geweest van iemand die besmet is, dan vind ik dat wel waardevolle informatie. Ik denk dat het de meest onderzochte app ooit zal worden wat betreft privacy. Iedereen die ook maar een beetje expertise heeft op dit vlak zal er naar kijken. Ik denk dat het systeem straks zo in elkaar zit dat niemand informatie van jou heeft. Pas als je besmet bent, wordt aan je gevraagd om de nummers die je telefoon in een bepaalde periode heeft uitgezonden vrij te geven. Het gaat eigenlijk heel anoniem. Misschien is het wel beter voor je privacy dan dat je zelf allerlei mensen moet laten weten dat je besmet bent.”

 

 

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×