(Foto: LUMC).

Al ruim 600.000 euro opgehaald voor extra corona-lab LUMC

Twee miljoen euro is er nodig om een tweede laboratorium in het LUMC in te richten waar onderzoekers kunnen werken met hoog-risico virussen. Dat geld willen het ziekenhuis en de Universiteit Leiden ophalen via de crowdfundingsactie #Wakeuptocorona. En daar lijken de twee Leidse instituten aardig in te slagen. In krap drie weken tijd is al ruim zes ton opgehaald. Dat geld is bijeengebracht door ruim 5.000 bedrijven en personen. Het Leids Universitair Fonds viert in 2020 een lustrumjaar en heeft daarom flink in de buidel getast. Het LUF doneerde 125.000 euro aan het onderzoeksteam van professor Eric Snijder.

IJsbrand Terpstra in gesprek met hoogleraar moleculaire virologie Eric Snijder over het belang van extra laboratoriumcapaciteit.

In het LUMC wordt, onder meer in Europees verband, hard gewerkt om het nieuwe coronavirus in detail te karakteriseren en potentiĆ«le virusremmers en vaccin-kandidaten te testen. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie: “Dit soort onderzoek met hoog-risico virussen is duur. Het kan alleen gedaan worden door specifiek getrainde mensen in goed beveiligde laboratoria. We willen ook zoveel mogelijk andere onderzoekers helpen die niet over dit soort laboratoria en expertise beschikken. Er is een dodelijk coronavirus uitgebroken: ik wil snel aan de slag, maar ben teveel tijd kwijt aan het schrijven van subsidieaanvragen.”

Er is twee miljoen euro nodig om de onderzoeksfaciliteiten in het LUMC snel uit te breiden. De extra laboratoriumcapaciteit is bedoeld voor onderzoek dat op korte termijn en op de langere termijn een oplossing biedt voor de levensgevaarlijke coronavirussen.

Leiden Maatschappij Science Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×