Peter van den Akker. (Foto: Reanne van Kleef).

Groene challenge: 10.000 euro voor beste projectvoorstel biodiversiteit

De biodiversiteit dreigt in gevaar te komen wegens een gebrek aan variatie in de landschappen in de Randstad. Hierop heeft Landschapsfonds Holland Rijnland iets bedacht: een groene challenge. Tot 1 juli kan men een projectvoorstel indienen om het landschap in de regio mooier en meer biodivers te maken. Elk ingediend project wordt beoordeeld op landschappelijke bijdrage, biodiversiteit, leefbaarheid en zichtbaarheid en de winnaar krijgt 10.000 euro om dit plan te realiseren.

“Het landschap staat best onder druk, zeker in Zuid-Holland en specifiek in dit geval de regio Holland Rijnland. Er kan niet genoeg aandacht voor zijn”, vertelt Peter van den Akker van Landschapsfonds Holland Rijnland.  “Er zijn genoeg vrijwilligers die vaak iets willen, maar het geld niet hebben. Daar zijn wij nu voor.”

Foto’s van boomgaard Tuk aan de Vliet in Leiden. (Foto’s: PR). 

Groene Challenge
Wie een goed uitgewerkt plan indient om een landschapselement aan te leggen of te herstellen, maakt kans op een bedrag van 10.000 euro om het plan te verwerkelijken. “Het zou kunnen dat je al lange tijd denkt: dat stuk grond van de gemeente, daar gebeurt maar niets mee. Zou ik daar wat kunnen opknappen? Dan vraag je toestemming, maak je er een plan voor en dan kun je dat indienen”, vertelt Van den Akker. Er wordt niet naar een nieuwe uitvinding gezocht, maar naar een redelijk groot plan met een aantal unieke kenmerken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat veel mensen profijt kunnen hebben van het plan. Daarnaast is er een kleinere voucheractie, waarbij men een voucher ter waarde van 250, 500 of 1000 euro kan aanvragen. “De actie is in principe heel simpel: mensen moeten een globaal plan hebben en je moet iets kunnen vertellen”, benadrukt Van den Akker. Er is op deze manier bijvoorbeeld al een fruitboomgaard gerealiseerd aan de Leidse Vliet.

Landschapsfonds Holland Rijnland
Landschapsfonds Holland Rijnland is opgericht als zelfstandige stichting door de provincie Zuid-Holland en Holland Rijnland, een samenwerkingsorgaan bestaande uit veertien gemeentes in het noordelijke deel van Zuid-Holland. “Het fonds is ooit opgezet voor het behoud van de boerenlandpaden in de regio Leiden tot Alphen aan den Rijn”, vertelt Van den Akker. “De boerenlandpaden worden als zeer belangrijk geacht. We leven in het meest dichtbevolkte deel van Nederland en om het mogelijk te maken om dicht bij huis te kunnen wandelen, zijn wandelpaden aangelegd. Deze paden moeten onderhouden worden”, aldus Van den Akker. Inmiddels heeft het fonds een bredere doelstelling dan alleen het onderhoud van paden: het verfraaien van landschappen. Hierbij staan een brede biodiversiteit en duurzaamheid centraal.


Peter van den Akker in gesprek met Maarten Mulder over groene challenge Landschapsfonds Holland Rijnland.

Praktische informatie
Het is tot 1 juli mogelijk om een projectvoorstel in te dienen via de website van Landschapsfonds Holland Rijnland. Meer informatie en voorwaarden die gebonden zijn aan een projectvoorstel staan ook op deze website vermeld. Voor vragen is het fonds telefonisch te bereiken via 010 – 272 22 22 en per mail via challenge@lfhr.nl.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×