(Foto: Lieuwe van Slooten).

Zwemmen of verzuipen voor zwembad Het Wedde

Zwembad het Wedde in Voorschoten is vanwege de coronacrisis al geruime tijd gesloten. Daarmee zijn er geen inkomsten uit losse kaart verkoop en horeca. Lopende abonnementen worden voor de duur van de coronasluiting verlengd en het exploitatie tekort loopt op. Het reserve potje met geld is ‘leeg’ en dus vertrouwt zwembaddirecteur Gerard van Hal op steun van de overheid om het zwembad door de huidige crisis heen te loodsen.

Het is nog geen jaar geleden dat zwembad Het Wedde in Voorschoten gered werd van sluiting. Dat kon toen onder andere met een financiële injectie uit opgespaarde gelden van de rekening van Sportfondsen Voorschoten, de exploitant van het zwembad. Met het ‘opgespaarde’ bedrag van de rekening kwam er vervolgens een oplossing om het zwembad met minder subsidie de komende tien jaar in leven te houden.

Het is wachten op de nieuwe richtlijnen
“We wachten op maatregelen van de overheid”, zegt Van Hal. “Zodra we weer open mogen, gaan we open”. Omdat niemand nog weet in hoeverre de huidige situatie verandert valt er nog weinig te zeggen of het zwembad volledig of in aangepaste vorm open kan. Op dit moment werkt Van Hal met zijn medewerkers aan een aantal scenario’s om bij een versoepeling van de coronamaatregelen het zwembad weer toegankelijk te maken voor bezoekers. Vanuit de ‘wat – als’ gedachte wordt gekeken naar de makkelijkst bereikbare doelgroep, de baantjes zwemmers. Met een beperkt aantal zwembanen en bezoekers kan het zwembad voldoen aan de afstandsmarge. Door meer ruimte tussen de zwemmers te laten kan volgens Van Hal ook de zwemles weer opgestart worden.


Diploma uitreiking ‘oude stijl’ in februari 2020. (Foto: PR Het Wedde).

Voor recreatief zwemmen is het lastiger. Van Hal legt uit dat het zwembad normaal gesproken rekent met een capaciteit van anderhalve vierkante meter ruimte per recreatiezwemmer. Als die marge wordt verdubbeld zou het zwembad met maximaal honderd bezoekers voldoende ruimte kunnen bieden. Of de recreanten dan ook de anderhalve meter afstand in acht nemen wordt echter betwijfeld.

Gematigd optimistisch
Over de toekomst van het zwembad is Van Hal gematigd optimistisch. Het zwembad is voor de komende jaren behouden en hij verwacht dat het exploitatietekort dat ontstaat door de coronacrisis door de landelijke en gemeentelijke overheid gecompenseerd gaat worden. Van Hal heeft bij de gemeente wel aangedrongen op een gesprek, maar zolang er geen nieuwe landelijke richtlijnen zijn, valt er nog weinig te overleggen over de toekomst.

Maatschappij Voorschoten Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×