De Bed & Breakfast van binnenuit. (Foto: Tineke Collee).

Leiden houdt afstand: Bed zonder breakfast

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

De Bed & Breakfast Dependance van Tineke Collee aan de Rijn en Schiekade is al bezig met nadenken over manieren om straks weer open te gaan in de nieuwe samenleving. Zo heeft Tineke het idee om het ontbijt te schrappen uit het arrangement. “Eigenlijk hoort het ontbijt er gewoon bij. Dat is het positief kneuterige er aan”, zegt Collee die normaal gesproken zelf het ontbijt maakt voor haar gasten.

Met het schrappen van het ontbijt wil ze het contact zo veel mogelijk beperken. Sterker nog, volgens Collee hoeft er op deze manier zelfs helemaal geen contact te zijn. “Ik zorg dat de deur al open is en de gasten kunnen dan via de tuin naar binnen.” Verder wil B&B Dependance de kamers langer verhuren aan gasten. In plaats van een of twee nachtjes moeten gasten een lang weekend, een week of een midweek blijven. “Het wordt zodoende meer een vakantiehuis”, zegt Collee.


Presentator Melle Tuik in gesprek met Tineke Colle van B&B Dependance

Op dit moment is de Bed & Breakfast dicht en worden er geen gasten ontvangen. Wel is het ‘schuurtje’ beschikbaar voor iets anders. “We stellen onze ruimte wel open voor personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen. Als zij even hun hoofd leeg willen maken of niet meer naar huis kunnen met het openbaar vervoer, dan kunnen ze gratis in onze B&B verblijven”, zegt Collee. “De ziekenhuizen en zorginstellingen zijn op de hoogte van ons aanbod, maar er is nog geen gebruik van gemaakt”, aldus Collee.

Door de coronacrisis loopt Tineke veel inkomsten mis. Voor haar B&B is het nu normaal gesproken een belangrijke tijd om omzet te draaien. “We hebben dan zo’n 80% bezetting en verhuren onze kamers voor 85 en 95 euro per nacht. Reken maar uit wat we missen terwijl de kosten gewoon doorlopen”, zegt Collee.

Cultuur Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×