Sandy staat morgen als een van de weinigen op de Lammermarkt. Zonder kramen van Verschoor. (Foto: Chris de Waard).

Bestuur Leidse markt voorspelt woensdagmarkt met drie kramen

Van de circa twintig kramen met levensmiddelen staan er morgen hooguit drie op de Beestenmarkt of de  Lammermarkt. Dat voorspelt marktvoorzitter Soufian El Marsse. “We willen niet naar de alternatieve plek die de gemeente ons opdringt. Er is met enkele aanpassingen plaats genoeg langs het water van de Nieuwe Rijn.” Die mening is ook het Centrummanagement Leiden toegedaan. Centrummanager Gijs Holla denkt dat de markt met goed toezicht en enkele aanpassingen in het centrum kan blijven.

De gemeente Leiden houdt echter voet bij stuk en verstuurde vandaag een persbericht waarin melding wordt gemaakt van een woensdagmarkt op de alternatieve locaties. Daarvan zal volgens het marktbestuur echter geen sprake zijn. “Op drie kramen na blijft iedereen morgen thuis”, zegt voorzitter Soufian El Marsse. Op de Lammermarkt staan volgens hem morgen drie kramen: “Een kaasboer en twee groenteboeren. En de groente moeten ze dan vanaf de grond verkopen, want ze krijgen ook geen kramen.”

Geen marktkramen
Dat laatste bevestigt Paul Verschoor. De eigenaar  van Marktkramenverhuur Verschoor, sinds jaar en dag de leverancier van de kramen voor de Leidse markten,  is solidair met zijn klanten. “Ik heb besloten om geen kramen neer te zetten op de Lammermarkt want ik wil gewoon m’n kramen zetten in het centrum”. Net als de marktkooplui wil ook Verschoor zo een statement maken. “Ik word niet onder druk gezet. Ik doe dit vrijwillig, want ik wil ook dat er een markt met food en non-food kan staan. Daar heb ik meer aan dan dat ik een speelbal ben van de gemeente.”

Een tweede reden voor Verschoor om geen kramen neer te willen zetten op de Beestenmarkt of de Lammermarkt is de veiligheid. “Ik kan de veiligheid van de kramen niet waarborgen, omdat ik ze niet vast kan zetten. Dat is daar wel nodig, want er staat altijd wind. Er zijn daar geen ankers in de grond om ze vast te zetten.”

Alleen groente en Kaas
De marktkramen die morgen wel een plek innemen op de Lammermarkt  zijn kaasboer Marco Overdevest die met zijn eigen wagen een plekje heeft en de groentekramen van Scott van der Reijden en Sandy Sira. Sandy kan haar waren dus in elk geval niet vanaf een kraam van Verschoor uitventen. Die drie kraamhouders die morgen wel ene plek innemen doen dat om verschillende redenen, maar zijn allemaal in principe solidair met hun thuisblijvende collega’s. Het niet kunnen missen van de omzet in deze al weken durende periode met maar einig klandizie is één reden. Vragen van vaste klanten om wel te komen zijn een andere.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×