(Foto: Lieuwe van Slooten).

De virus-estafette: kan de 'openup' slimmer?

Kinderen en topsporters krijgen meer vrijheid. En de tandarts mag weer open. Dat meldt premier Rutte vandaag aan het volk. Maar heel veel beperkingen blijven nog gelden. De vraag is hoe lang dat zo blijft – en of het misschien nog slimmer kan.

De Leidse burgemeester Henri Lenferink kan als voorzitter van de veiligheidsregio nog niet achterover leunen. De teugels gaan wat losser, maar er blijven veel regels nodig om de coronabesmettingen in toom te houden. Basisonderwijs met kleinere groepen, sporten-met-afstand: dat wordt passen en meten.

De komende weken gaan we burgemeesters en bevolking in de regio, en natuurlijk premier Rutte, in een handje helpen – met hulp van experts. Welke versoepeling is er nog mogelijk en waar is het echt nodig streng te blijven?

Neem de grote evenementen. De Leiden Marathon is al uitgesteld, voetbal ligt stil en festivals staan op losse schroeven. Sportclubs hopen na de zomer weer te starten. Maar volgens sommige onderzoekers is corona in de zomer ongevaarlijk en kan het juist in september weer toeslaan. Is het dan niet slimmer om evenementen in de zomer wél door te laten gaan? En wordt de Tour de France in de herfst dan geen ramp?

We gaan het uitzoeken. Dat geldt ook voor het omstreden nut van mondkapjes (gaan we die tóch massaal dragen?), afgesloten natuurterreinen (zo wordt het in parken nog drukker!), en de vraag hoe gevaarlijk deurknoppen en winkelwagens nou echt zijn.

Wekelijkse rubriek
“De virus-estafette” is een nieuwe wekelijkse rubriek bij Sleutelstad. We beginnen hem als blog, maar er volgen ook radio-items. Bij die estafette kun je denken aan het virus dat we tegen onze zin aan elkaar overdragen. Maar we kunnen ook terugvechten door kennis door te geven. Over hoe die besmetting nou precies verloopt en wat we ertegen kunnen doen. Voorlopig staat grondig handen wassen op nummer 1!

We gaan medici en farmaceuten volgen in hun strijd tegen het coronavirus. Een vaccin dat de bevolking grotendeels immuun maakt, komt er niet binnen een half jaar. Maar medicijnen die coronapatiënten helpen overleven, zijn er misschien al eerder.

Het Leidse bedrijf Pharming meldt vandaag dat het medicijn Ruconest de klachten bij vijf ernstige coronapatiënten verlicht heeft. Nu is vijf patiënten veel te weinig om van ‘bewijs’ te spreken, maar er komt een vervolg met 150 Zwitserse patiënten.

Er worden meer middelen getest. Als dat succes oplevert, kunnen we toch weer gauw naar de kapper, het café, de trein en de ijsbaan.

De research voor deze rubriek over de Leidse regio en het coronavirus wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Science Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×