Burgemeester Liesbeth Bloemen uit Zoeterwoude. (Foto: Rob van Dullemen).

Burgemeester Liesbeth Bloemen: "Mijn eerste legpuzzel was zo moeilijk, die heb ik weggelegd"

De coronacrisis heeft ons werk op z’n kop gezet. Vergaderen gebeurt online en een praatje bij het koffieapparaat zit er voorlopig niet meer in. Dat geldt ook voor burgemeesters, die juist in deze tijd een cruciale functie hebben. Hoe vullen zij hun rol als burgervader of -moeder in? En hoe blijf je vanuit huis in contact met de inwoners van de gemeente? Deze week bezoeken we elke avond een andere gemeente in de Leidse regio.

Burgemeester Liesbeth Bloemen van Zoeterwoude werkt iedere ochtend vanaf het gemeentehuis, in de middag is ze thuis. Tussen het thuiswerken door probeert Bloemen zo actief mogelijk te blijven: “Mijn schuurtje is inmiddels opgeruimd en ik heb eindelijk weer eens tijd om te puzzelen. Mijn eerste legpuzzel was zo moeilijk, die heb ik weggelegd.”

Hoe ziet uw dag als burgemeester eruit in deze tijd?
“Een dag als burgemeester loopt nooit zoals je denkt dat hij gaat lopen, dus wat dat betreft is er niet veel veranderd. Wel is het een stuk rustiger. Via Teams houd ik onderling contact met de medewerkers. Op die manier gaat de voorbereiding van de collegestukken gewoon door. De besluiten nemen we nog wel op papier. Die worden uitgeprint en bij de wethouders door de bus gedaan.”

Wat mist u?
“Het contact met de medewerkers van het gemeentehuis mis ik enorm. We spreken elkaar alleen digitaal en dat is toch anders. Ik mis ook het vrije gevoel om bij mensen langs te gaan. Bij gebeurtenissen waar ik graag mijn neus laat zien, zoals 50-jarige huwelijken, is bezoek nu niet welkom.”

Heeft de coronacrisis u ook iets gebracht?
Om een band met de inwoners te houden ga ik er zelf regelmatig op uit. Ik ben niet van het filmpjes maken waarin een boodschap zit, ik praat liever met mensen in het echt. Op straat spreek ik mensen aan, uiteraard met ruim anderhalve meter afstand. Het valt mij op dat de kwaliteit van de gesprekken beter is dan voorheen. Mensen zijn blij om even iemand anders te spreken dan hun eigen gezinsleden en nemen de tijd voor een gesprek.”

Bent u klaar voor de anderhalvemetermaatschappij?
“Die anderhalve meter vind ik eigenlijk niet zo’n probleem, als we maar weer contact met elkaar kunnen hebben. Anders worden mensen te eenzaam. Ik denk ook aan de verzorgingshuizen. Hopelijk mogen de bewoners daar snel weer bezoek ontvangen. Houd moed en houd vol, zelfs als het ietsje losser mag. Anderhalve meter afstand zal voorlopig nog nodig blijven.”

Het laatste half jaar van uw burgemeesterschap is ingegaan. Lukt het om uw bucketlist af te krijgen?
“Voor de laatste maanden had ik niet direct plannen, geen bucketlist van dingen die ik af wil maken. Ik heb wel een aantal dossiers die ik graag zelf had willen afsluiten, maar daar gooit corona roet in het eten. Ik maak mij daar maar niet druk om; ik kan er niets aan doen. Mijn afscheid als burgemeester loopt anders dan ik had gedacht, dat is niet anders…”

Tot slot, welke vraag wordt u momenteel het meest gesteld en wat is daarop uw antwoord?
“Omdat ik aan iedereen vraag: hoe hou jij het vol? Is de meest gestelde wedervraag hoe het met mij gaat. Mijn antwoord is dan dat het goed gaat, want dat is ook zo. Ik vermaak mij opperbest.”

Zoeterwoude Burgemeester in crisistijd


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×