Jonne Moleman traint in een mini-zwembadje door voor de Paralympische Spelen van 2021. (Foto: Erwin de Jong).

Onderweg naar Tokio 2021: zwemtraining aan een elastiek

Zwemmen aan een elastiek in een badje van twee bij drie meter. Topsporters moeten creatief zijn om aan hun trainingsuren te komen nu sportaccommodaties gesloten zijn. “Ik ben blij dat ik mijn meters kan maken”, zegt Jonne Moleman. Een negentienjarige zwemster die de komende zomer graag in Tokio had willen meedingen naar de gouden medailles op de Paralympische Spelen. “Een trainingsmaatje van mij heeft een zwembad in de tuin.”

Een zwembad in de tuin roept wellicht het beeld op van lekker relaxen met vrienden en een cocktail op de rand van het bad. Voor Jonne gaat het juist om zoveel mogelijk trainingsinspanning om de spierkracht in stand te houden. Normaal gaat ze elke dag naar het zwembad in Leiden voor de nodige meters, maar dat is even niet mogelijk. Een mini-zwembad kan dan uitkomst bieden. “Echt meters maken is het natuurlijk niet want ik blijf gewoon op mijn plek. Maar ik houd zo wel contact met zwemwater. Dat is fijner dan alleen maar landtrainingen te doen.” Het zwembad is zo klein dat er voor de vlinderslag geen plaats is, maar rugslag en borstcrawl zijn wel mogelijk. Een gordel om haar middel met een elastiek eraan dat aan de schutting achter het zwembad wordt vastgemaakt, geeft Jonne de weerstand die ze nodig heeft om op de plaats toch te kunnen zwemmen.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jonne Moleman over haar trainingen in een speciaal zwembad.

De Paralympische Spelen die deze zomer zouden plaatsvinden, zijn vanwege de coronacrisis verzet en staan nu gepland voor 24 augustus tot en met 5 september 2021. Moleman stond op het punt om af te reizen naar een classificatie-evenement in Italië toen de uitbraak van het coronavirus iedereen noopte huiswaarts te keren. Een volgend classificatie- en kwalificatiemoment leek begin april in Engeland mogelijk te zijn, maar de voortschrijdende pandemie haalde alle plannen onderuit. Toen uiteindelijk kort daarna ook het definitieve doek viel voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio en de daarop volgende Paralympsiche Spelen was Jonne eigenlijk een beetje opgelucht.

“Er waren geen keuringen meer waar ik duidelijkheid zou krijgen over de klasse waarin ik val. Er is een classificatie van 1 tot en met 10 voor fysieke beperkingen. Nationaal zit ik in klasse 7, maar internationaal was dat nog niet officieel vastgesteld. Pas na de juiste classificatie kan ik me in wedstrijden kwalificeren voor de Paralympische Spelen. Ik denk dat dat nu ook allemaal een jaar opschuift.” Tot die tijd is het voor Jonne zaak om zo goed mogelijk te blijven trainen.

Geschiedenis schrijven
Naast trainingen in het zwembad doet Jonne altijd al een aantal zogenaamde landtrainingen per week. Dat aantal is nu een beetje opgeschroefd. “Ik doe nu vier in plaats van drie krachttrainingen per week en ik ga elke dag een uur fietsen op de handbike. En daarnaast zwemt Jonne dus in het kleine zwembadje aan een elastiek. Of het genoeg is, wordt later in het jaar duidelijk. “Waarschijnlijk blijkt straks pas als we weer in het zwembad kunnen trainen hoe het gesteld is met mijn conditie en spierkracht. We wachten het af.”

Ondanks alle tegenslag is Jonne vastbesloten volgend jaar mee te doen in Tokio en zo geschiedenis te schrijven. “Dat worden hele bijzondere Spelen, ik wil heel graag meedoen en proberen een gouden medaille te halen. Dat is wel de bedoeling.”

 

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×