Jonne Moleman tijdens de kwalificatiewedstrijden in Sheffield voor de Paralympische Spelen in Tokio. (Foto: Paraswimming/Paul van der Ploeg

Parazwemster Jonne Moleman gaat deze zomer voor goud in Tokio

Deelname aan de Paralympische Spelen is de ultieme droom voor parazwemster Jonne Moleman en ze staat ook op het lijstje van de bondscoach. Moleman heeft er alle vertrouwen in dat het Paralympische avontuur door kan gaan en verheugt zich op de wedstrijden. “Als ik er dan toch ben, wil ik graag een gouden medaille winnen.”

De prestaties van Moleman bij het kwalificatietoernooi in Sheffield twee weken geleden waren erg goed en ook de classificatie, de vaststelling in welke mate je last hebt van beperkingen bij het zwemmen, bood goede vooruitzichten. Maar juist die classificatie is nog niet helemaal definitief en daarmee staat ook nog niet vast of haar tijden goed genoeg zijn. Tijdens de wedstrijden zwom Moleman een aantal officieuze records. “Die tijden kunnen pas officieel erkend worden als wereldrecord of Europees record als duidelijk is in welke klasse ik hoor te zwemmen”, zegt Moleman tegen Sleutelstad.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met parazwemster Jonne Moleman over haar deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio deze zomer.

Voor Moleman kon deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden in Sheffield werd er eerst gekeken naar haar classificatie. Moleman heeft het liever niet over beperkingen, zij kijkt naar wat ze wel kan. En dat is hard zwemmen, ondanks dat ze niet kan lopen en volledig afhankelijk is van een rolstoel en ook maar beperkt haar handen kan gebruiken. “Ik zwem met gebalde vuisten.”

Om de juiste classificatie vast te stellen zijn er allerlei testen en metingen verricht en wordt er uiteindelijk ook gekeken naar wat Moleman in het zwembad kan. “Daar is in Sheffield s4 uitgekomen. Lichamelijke beperkingen lopen van s1 tot s10 en dan is s10 de lichtste vorm van handicap. Ergens voor de Spelen moet die classificatie nog een keer worden gedaan. Maar wanneer dat is en waar is nog niet bekend.”

Bijzonder
Voorlopig legt Moleman zich toe op trainen. Ze is heel erg gemotiveerd en verheugt zich enorm op de Spelen. Helaas mogen mijn ouders en zus niet mee. Alleen atleten en directe begeleiders zijn welkom in Tokio. Dat is wel jammer. Maar ik kijk er toch naar uit. Zo bijzonder om dat mee te mogen maken. En als ik er toch ben, hoop ik natuurlijk ook een gouden medaille te winnen.”

Wisselslag
De meeste kans daarvoor dicht Moleman zich toe op de 150m wisselslag. “In mijn klasse kan niet iedereen de vlinderslag zwemmen dus dat onderdeel is eruit gehaald. Op de 150m wisselslag zwom ik in Sheffield een nog niet erkend wereldrecord.” Of dat in Tokio goed genoeg zal zijn voor goud is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar het is wel goed voor het zelfvertrouwen.

Advertentie

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×