De raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling vergaderde digitaal over de handhavingsprioriteiten voor de komende jaren.

Geen controle op Leidse verhuurmakelaars door juridische fouten

Er wordt niet gecontroleerd of verhuurmakelaars zich in Leiden aan de regels rond huurprijs en bemiddelingskosten houden. Dat zegt burgemeester Henri Lenferink. De verordening uit 2014 waarin die regels staan is juridisch niet in orde en het kost daarnaast ook teveel capaciteit van ambtenaren om er toezicht op te houden. “Het heeft dus geen zin om hier nu op te handhaven”, concludeerde Lenferink afgelopen donderdag in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

De verplichte vergunning voor verhuurmakelaars, die huurders moet beschermen tegen kwaadwillende tussenpersonen, werd door het CDA en de ChristenUnie voorgedragen als prioriteit voor de gemeentelijke handhaving in de komende jaren. Bij de bespreking van dat voorstel bleek echter dat de verordening al sinds 2014 niet wordt gehandhaafd. “Er is dus zes jaar niks gedaan aan een het probleem dat we toen groot vonden en wilden bestrijden; de clandestiene verhuurmakelaars”, aldus CDA-raadslid Josine Heijnen in Politiek071. “Dat vinden we toch wel erg apart.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met CDA-raadslid Josine Heijnen, die eerder al schriftelijke vragen stelde over dit onderwerp.

Heijnen baalt ervan dat er regels zijn opgesteld waarvan nu blijkt dat die niet gehandhaafd kunnen worden. “Een aantal ondernemers heeft wel die vergunning gehaald en daar tijd en geld in gestoken, maar daarna is er niets meer mee gebeurd. Dan worden er dus alleen leges geïnd van ondernemers die goed willen meewerken en aan de regels willen voldoen.” In de regels die bij de vergunning horen, is onder meer geregeld welke bemiddelingskosten er kunnen worden gerekend en dat er alleen huizen kunnen worden verhuurd waarbij inschrijving op het adres ook is toegestaan.

Burgemeester Lenferink heeft naar eigen zeggen eerder al eens aangegeven dat de verordening niet klopt, maar er is tot nu toe nog niets aan gedaan. Binnenkort stuurt hij een notitie aan de gemeenteraad waarin hij uitlegt wat er mis is met de regels voor verhuurmakelaars. Dan doet hij ook een voorstel om de verordening voor de toekomst aan te passen. Lenferink: “Ik begrijp goed wat de achtergrond van deze verordening is, dus het is goed om binnenkort met elkaar te kijken wat we er nu mee willen.”

In de tussentijd wil Heijnen wel dat verhuurmakelaars alsnog worden opgeroepen om de vergunning aan te vragen. “Dan zien we ook wie er actief zijn op de Leidse markt en waar ze vandaan komen. Als we dat weten, is de volgende stap het handhaven van de regels. Dat komt daarna.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×