(Foto: Emile van Aelst).

Koningsdag in Leiden op radio en televisie bij Sleutelstad

Koningsdag 2020 wordt maandag thuis gevierd. Maar toch samen. De Oranjevereniging Leiden, de gemeente Leiden en Sleutelstad hebben de handen ineen geslagen en verzorgen de hele dag een programma dat via Sleutelstad Radio en TV is te zien. Geen Woningsdag, die naam viel in Leiden niet in goede aarde, maar een OranjeThuisBlijfdag.

Om 9.45 uur luiden in het hele land alle klokken en dus ook in Leiden. Daarnaast hoopt de Oranjevereniging Leiden dat zoveel mogelijk mensen de vlag uithangen. Aansluitend zingt om 10.00 uur burgemeester Lenferink het Wilhelmus met zoveel mogelijk Leidenaren. Iedereen zingt dan dus thuis voor de deur, op het balkon of in de tuin. Daarna zal de burgemeester een toespraak houden en geeft voorzitter Trudy Kwik van de Oranjevereniging Leiden een toelichting op het dagprogramma dat zich dus vooral via Sleutelstad Radio en TV afspeelt.

Om 11.00 uur beginnen diverse optredens van Leidse artiesten vanuit de studio van Sleutelstad. Inmiddels is een flink deel van het programma bekend. Zo zullen onder andere Danny Plezier, Roselle, Gösta van den Burg, Rob Baart en Ed Citroen hun opwachting maken. Die laatste heeft zelfs een speciaal ‘coronalied’ opgenomen.

Deze zijn zowel via de radio als op televisie te zien en horen. Ook zal Sleutelstad TV regelmatig een compilatie uitzenden van ingezonden optredens van deelnemers aan het Gouden Petje.

Vanaf 12.00 uur delen de Leidse wethouders oranje tompouces rond in Leiden bij diverse instellingen. Om 16.00 uur maakt burgemeester Lenferink live in de Sleutelstad RTV Studio de winnaar van het Gouden Petje bekend en is er het ‘proostmoment’ met alle Leidenaren die samen met de burgemeester thuis het glas heffen op de koning. Het programma wordt afgesloten met het zingen van het Leids Volkslied en uiteraard kan ook dan weer iedereen thuis meedoen.

Oproep deelnemers Gouden Petje concours
Normaal staan alle deelnemers aan het Gouden Petje tijdens de vrijmarkt op straat en worden beoordeeld door de jury die langsloopt. Dat gaat dit jaar anders. Kinderen die op tv mee willen doen aan de kinderversie van het bekende Leidse straatmuzikantenconcours kunnen hun optreden thuis laten filmen en opsturen naar goudenpetje@sleutelstad.nl. De optredens moeten in ‘liggend formaat’ worden gefilmd en uiteraard moet ook het geluid goed zijn. Inzenden kan tot zaterdag 25 april 17.00 uur.

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×