Vluchtelingenkinderen op Lesbos kunnen een rugzak vol plezier goed gebruiken. (Foto: BecauseWeCarry).

Geef een rugzakje vol plezier aan vluchtelingenkinderen op Lesbos

In vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos zitten zo’n achtduizend kinderen opgesloten. Zonder onderwijs of mogelijkheid om te spelen. De Nederlandse vrijwilligersorganisatie BecauseWeCarry zamelt rugzakjes vol plezier in voor hen. In Leiden pakte Ad Usman de handschoen op en mobiliseerde de hockeyclub en de scholen in zijn buurt. Doel: het vullen van vijfhonderd rugzakjes.

De dochter van Ad Usman werkt op Lesbos voor BecauseWeCarry en zodoende zag hij de beelden voorbijkomen op Instagram. “Die kinderen zitten vanwege de coronadreiging opgesloten in het kamp, er is plaats voor zo’n 4.500 en er zitten daar 25.000 mensen. Die kinderen hebben niks te doen en daarom wil BecauseWeCarry speelgoed inzamelen. Ik dacht: daar ga ik aan meedoen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ad Usman over de inzamelingsactie voor BecauseWeCarry op Lesbos.

In elk rugzakje moeten vier tot vijf stuks speelgoed zitten en het mag maximaal 2 kilo wegen. Nieuw speelgoed is altijd goed, maar gebruikt mag ook als het er nog maar goed uit ziet. “Er zijn een paar dingen die we niet willen. Geen knuffelbeesten in verband met luizenplagen, geen springtouwen want die worden gebruikt om tenten vast te maken en geen speelgoedwapens, want de meeste kinderen komen uit een oorlogsgebied. Maar verder alles waar een kind zich mee kan vermaken. En het moet er leuk en aantrekkelijk uitzien.” Usman en zijn groep van vrijwilligers kijken in ieder geval alle rugzakjes nog na, voordat ze worden doorgestuurd naar BecauseWeCarry die voor vervoer naar Lesbos zullen zorgen.

In normale omstandigheden zou Usman graag een groot feest organiseren om deze inzamelingsactie mogelijk te maken. “Helaas kan dat nu niet. Op vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei kunnen mensen hun rugzakje met inhoud afleveren bij Hockeyclub Roomburg. Wij zijn daarvan 13.00 en 17.00 uur en zorgen ervoor dat iedereen op een veilige manier zijn rugzakjes kan inleveren.”

Voor meer informatie over het rugzakje vol plezier kun je terecht op de website van de Leidse Hockeyclub Roomburg, gevestigd aan de Van Vollenhovekade 20, Leiden. Meer informatie over het werk van hulporganisatie BecauseWeCarry is te vinden op de website.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×