JES Rijnland gaat tassen met boeken en speelgoed langsbrengen bij kinderen die een extraatje nodig hebben. (Foto: Lisa Bouw).

JES Rijnland geeft steuntje in de rug tijdens meivakantie

Na de meivakantie mogen de leerlingen in het basisonderwijs na zes weken thuisonderwijs weer naar school. Een goede zaak, vindt ook directeur Carolien de Groot van JES Rijnland. Maar om de komende weken te overbruggen, krijgen zo’n zeshonderd kinderen nu nog wel een tas met een boek en speelgoed voor binnen en buiten.

Het kantoor van JES Rijnland staat vol met dozen vol spullen. Die worden vandaag allemaal over de ruim zeshonderd tassen verdeeld en morgen met de bakfiets rondgebracht in Leiden. Een gezamenlijk project van JES Rijnland, een organisatie die zich inzet voor kinderen uit gezinnen die extra ondersteuning nodig hebben bij onderwijs en vrijetijdsbesteding, en diaconaal centrum De Bakkerij.

Carolien de Groot en haar team hebben de afgelopen weken – met ondersteuning van studenten van de Hogeschool Leiden – contact gehad met honderden gezinnen. “We vragen dan hoe het gaat, welke vragen ze hebben, wat goed gaat, wat ze missen en wat ze eventueel nodig hebben. En over het algemeen gaat het best goed onder deze niet al te gemakkelijke omstandigheden.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Carolien de Groot, directeur van JES Rijnland over ondersteuningsprojecten in de meivakantie.

Maar de bellers van JES Rijnland hoorden ook de andere kant van de medaille. De Groot: “Het is voor ouders of kinderen niet altijd duidelijk of ze mogen buitenspelen en ook heeft niet iedereen geld voor nieuwe, frisse spulletjes. In het begin hoorden we veel over het tekort aan laptops. De wifi is goed in Leiden, maar niet elk gezin had een laptop voor ieder kind en daar hebben we dankzij wat sponsoren snel gaten kunnen dichten. En ook voor deze tassen hebben we weer beroep kunnen doen op lokale fondsen. Het is mooi om te zien dat even rondbellen in je netwerk zo snel iets oplevert. Binnen een paar dagen was het geregeld.”

Schoolmaatjes gezocht
Naast de tassen die de komende dagen worden uitgedeeld aan kinderen van ouders die in het klantenbestand van de Voedselbank Leiden staan en kinderen die meedoen aan een programma van JES Rijnland, heeft De Groot nog iets anders in petto voor deze kinderen. “Van de scholen kregen we het verzoek om iets te organiseren in de meivakantie om kinderen bezig te houden en om contact te houden. Het gaat niet om huiswerk maken of echt leren, maar wel je hersens aan het werk zetten. We hebben daarvoor digitale maatjes, studenten die op gezette tijden bellen voor een gesprek, om samen een boek te lezen of om een spelletje te doen. Nu doen we dat online. Het is een pilotproject voor de meivakantie, maar wie weet kunnen we iets dergelijks in de toekomst voortzetten.”

Wie digitaal maatje voor basisschoolleerlingen (MATS) wil worden, kan contact opnemen met JES Rijnland.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×