De Voorschotense Paardendagen zouden dit jaar van 24-26 juli plaatsvinden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Voorschotense Paardendagen afgelast: "Eerste keer dat het niet doorgaat"

Met het besluit van de regering evenementen tot 1 september te verbieden, gaan ook de Voorschotense Paardendagen definitief niet door dit jaar. Voorzitter Cees Bijloos vindt het heel jammer, maar is ook blij met de duidelijkheid. De organisatie hoopt nog kleinere activiteiten te kunnen houden.

“Ik ben blij dat de ministerraad deze beslissing heeft genomen”, begint Bijloos. “Het schept duidelijkheid, maar het blijft heel vervelend. De paardenmarkt hóórt bij het dorp. Het gaat de eerste keer zijn dat het niet doorgaat.”

Het bestuur zag gaandeweg de crisis al snel dat het doorgaan van de Paardendagen een moeilijk verhaal ging worden. “We hebben als organisatie gaandeweg gas teruggenomen. Het ging sowieso moeilijk worden. We zijn ook afhankelijk van sponsoren en konden nou eenmaal niet met droge ogen langs de middenstand en de horeca terwijl zij zelf de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden.”

Geen verplaatsing, mogelijk andere activiteiten
De Paardendagen worden niet verplaatst naar een andere datum dit jaar, heeft het bestuur besloten. “Misschien kunnen we nog wel iets kleins of iets ludieks organiseren. Daarbij zijn we afhankelijk van of en hoe de maatregelen van de overheid de komende tijd bijgestuurd worden.” Verder gebruikt de organisatie de vrijgekomen tijd om zich te bezinnen op de toekomst. Met aandacht voor nieuwe activiteiten, verdeling van de activiteiten over het dorp en over de dagen en financiering.

Immaterieel Erfgoed
Vorig jaar kregen de Paardendagen, net als het Leidens Ontzet, het predicaat Immaterieel Erfgoed. Schept dat plichten, ook in deze bijzondere tijd? “Als immaterieel erfgoed moeten we wel voldoen aan bepaalde richtlijnen. Wanneer je je daar niet aan houdt, kun je op termijn de status verliezen. Dit jaar gaat dat uiteraard niet lukken, maar dit is zo’n unieke situatie dat iedereen hier rekening mee zal houden”, denkt Bijloos.

Cultuur Voorschoten Coronacrisis paardenmarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×