(Foto: Rob van Dullemen).

Locoburgemeester Paul de Bruijn: "Creativiteit is het sleutelwoord"

De coronacrisis heeft ons werk op z’n kop gezet. Vergaderen gebeurt online en een praatje bij het koffieapparaat zit er voorlopig niet meer in. Dat geldt ook voor burgemeesters, die juist in deze tijd een cruciale functie hebben. Hoe vullen zij hun rol als burgervader of -moeder in? En hoe blijf je vanuit huis in contact met de inwoners van de gemeente? Deze week bezoeken we elke avond een andere gemeente in de Leidse regio.

Voor locoburgemeester Paul de Bruijn van Voorschoten is deze tijd extra bijzonder. Tot december 2019 was hij nog ‘gewoon’ raadslid. Daarna ging het snel. Hij volgde Nanning Mol op als wethouder en neemt nu de honneurs waar als locoburgemeester. Deze week werd bekend dat burgemeester Pauline Bouvy-Koene langdurig uit de roulatie zal zijn en dat de gemeente Voorschoten op zoek gaat naar een tijdelijke vervanger. “Het geeft mij gemengde gevoelens. Ik vind het heel sneu voor Pauline en we kunnen haar als ervaren bestuurder juist in deze periode goed gebruiken. Aan de andere kant is het voor mij een mooie kans om te leren wat je moet doen in dit soort omstandigheden”, zegt Paul de Bruijn.

Hoe ziet uw dag er uit?
“Iedere dag is anders eigenlijk. Ik zit heel veel in overleg via Microsoft Teams en dan probeer ik ’s morgens en ’s avonds mijn mailtjes weg te werken. Het is een drukke tijd. Ik heb naast mijn taken als wethouder nu ook de taken als burgemeester. In die hoedanigheid zit ik wekelijks met de burgemeesters van de regio bij elkaar. Die hebben dit ook nog nooit meegemaakt. In die zin maakt het dus niet zoveel uit dat ik niet zo ervaren ben.”

Wat mist u het meest?
“Ik mis de directe persoonlijke contacten. Normaal zou ik spontaan op bezoek gaan bij bijvoorbeeld de buurthuizen of de ouderenvereniging. Toen ik wethouder werd was het ook mijn insteek om dicht bij de mensen te staan. Voor mij is het belangrijk om laagdrempelig te zijn zodat de mensen in het dorp je makkelijk kunnen aanspreken. Nu alles online is, kom je minder in gesprek met de mensen en is het moeilijker te weten te komen wat er in de maatschappij speelt. Het geeft een beter gevoel als je iets uit de eerste lijn hoort. Verder mis ik het tennissen. Ik zou weer competitie gaan spelen en keek daar enorm naar uit. Het is ideaal tennisweer.”

Bent u al klaar voor de anderhalvemetersamenleving?
“Er wordt hier over nagedacht, maar er komen heel veel dilemma’s bij kijken. Zo willen we bijvoorbeeld de horeca meer ruimte geven, maar dan komt er ook meer verkeer op gang. En hoe doe je dat dan met de handhaving? Verder zijn we in gesprek met de sportverenigingen. Daar willen we bijvoorbeeld niet dat alle ouders bij de poorten staan om op hun kinderen te wachten. In al deze dilemma’s is creativiteit het sleutelwoord.”

Favoriete vermaak tijdens corona?
“Ik probeer mijn vrije tijd aan mijn gezin te besteden. Ik heb een kind van twee en speel veel met hem. Verder heb ik een paar weken geleden een sportfiets gekocht. Als ik even mijn hoofd leeg wil maken, fiets ik een rondje. Hoewel het heel druk is, wil ik dat blijven doen. Ik denk dat dat voor iedereen belangrijk is.”

Ziet u ook voordelen aan deze werkwijze? Wat heeft corona u gebracht?
“Wat ik gaaf vind is dat er juist in deze tijd veel initiatieven ontstaan. Zo hebben we nog nooit zoveel aanmeldingen voor vrijwilligers gehad bij Voorschoten voor Elkaar. We hebben nu meer vrijwilligers dan taken die we voor ze hebben. Je ziet dat er veel saamhorigheid is in het dorp. Dat maakt mij trots.”

Advertentie

Politiek Voorschoten Burgemeester in crisistijd


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×