Burgemeester Laila Driessen zit de gemeenteraadsvergadering voor vanuit een lege raadszaal. (Foto: Rob van Dullemen).

Burgemeester Laila Driessen: "Hiervoor deed ik zo weinig mogelijk met de computer"

De coronacrisis heeft ons werk op z’n kop gezet. Vergaderen gebeurt online en een praatje bij het koffieapparaat zit er voorlopig niet meer in. Dat geldt ook voor burgemeesters, die juist in deze tijd een cruciale functie hebben. Hoe vullen zij hun rol als burgervader of -moeder in? En hoe blijf je vanuit huis in contact met de inwoners van de gemeente? Deze week bezoeken we elke avond een andere gemeente in de Leidse regio.

Voor burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp is de nieuwe manier van werken enorm wennen. “Mijn dagen bestaan momenteel uit het beantwoorden van veel telefoontjes en een hoop computergedoe.” Ondanks de afstand die Driessen moet bewaren, heeft ze wel het gevoel dat ze haar functie nog goed kan uitvoeren. “Ik laat me nog zoveel mogelijk zien. Het is juist nu belangrijk om die rol als burgermoeder op te pakken, om waar nodig troost te bieden.”

Werkt u net als het grootste deel van Nederland, vanuit huis?
“Nee, ik ben gelukkig nog heel veel op het gemeentehuis te vinden, waar het overigens erg leeg is momenteel. Ik werk hier samen met maximaal zes tot acht collega’s. Ik ben een echt mensen-mens en hecht er veel waarde aan dat ik mensen echt in de ogen kan kijken. Voor we gedwongen werden om op deze manier te werken, deed ik ook zo weinig mogelijk met de computer. Ik ben wel een stuk kundiger geworden. Inmiddels kan ik iemand erop wijzen dat hij een verouderde browser gebruikt.”

Wat doet u nu in uw vrije tijd?
“Burgemeester ben je 24 uur per dag, dus thuis houdt het werk niet op. De computer staat altijd aan en heb ik voor nu speciaal op de grote tafel gezet. Maar ik heb wel ineens ook tijd voor andere zaken. Samen met mijn man ben ik veel aan het wandelen, ik hou van tuinieren en afgelopen weekend deed ik mee aan de nationale bijentelling. Daarnaast kook ik nu weer veel vaker, een andere passie van me. Mijn man is er ook blij mee, zo hoeft hij geen opwarmmaaltijden in zijn eentje te nuttigen.”

Bent u in staat om uw functie nog goed uit te voeren? Kunt u nog het gezicht zijn van Leiderdorp?
“Mijn werk als burgemeester is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Juist nu moet ik er zijn voor alle burgers. Dat lukt gelukkig nog goed. Het democratische proces gaat gewoon door, maar ik heb ook veel tijd om het dorp in te gaan. Mijn boodschappen haal ik bij de kleine middenstanders en maak een praatje met de inwoners vanuit hun tuin. Het is heel belangrijk om een luisterend oor te bieden, een beetje troost. Het is mooi om dat te kunnen doen. Andersom krijg ik ook veel warmte terug van de Leiderdorpers, die zich zo ontzettend goed aan de regels houden.”

Ziet u ook nog voordelen aan deze situatie?
“Ik leer dan wel om goed met de computer om te gaan, maar dat is dan ook het enige. Ik kan het niet aanzien dat er zoveel leed is. Dat ouderen hun kinderen niet meer kunnen zien en vereenzamen in de verzorgings- en verpleeghuizen. Ik was vorige week op een begrafenis, met heel weinig mensen stonden we op anderhalve meter afstand van elkaar rond het graf. En er was haast, want de volgende ‘stond al te wachten.’ Erg schrijnend om mee te maken. Vergeet verder niet dat deze crisis ook financieel grote gevolgen heeft. Vreselijk dat zoveel ondernemers zwaar geraakt worden en veel werknemers hun baan zullen verliezen. Dus nee, ik zie eigenlijk geen enkel voordeel.”

Wat mist u het meest?
“Allereerst mis ik het echte contact met mijn kinderen. Videobellen is toch anders dan elkaar in het echt zien. Dat werkelijke contact mis ik ook in mijn werk. En verder mis ik de levendigheid in het dorp en de evenementen die zo belangrijk zijn voor Leiderdorp. Denk bijvoorbeeld aan de Oranjevereniging. Een heel jaar lang hebben ze toegeleefd naar 75 jaar bevrijding. Van Koningsdag tot en met 5 mei stond volgepland met activiteiten. Overal wordt een streep door gezet.”

Welke vraag wordt vaak aan u gesteld?
“’Wanneer kunnen wij weer ondernemen?’ en ‘wanneer komen er mondkapjes voor verzorgend personeel beschikbaar?’ Vragen die ik vaak ook niet meteen kan beantwoorden, maar meeneem in de vergaderingen van de veiligheidsraad. We komen als burgemeesters nog wel samen in Alphen aan den Rijn in de grote raadszaal waar we voldoende afstand kunnen houden. Het is goed om met collega’s te praten die dezelfde zorgen hebben en dezelfde problematiek ervaren.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek Regio Burgemeester in crisistijd


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×