Koningsdag was oogstdag op Groentepark Bontekoe waar de spinazie van het land werd gehaald voor de klanten Voedselbank Leiden. (Foto: Stichting Leiden Oogst).

Eerste oogst Groentepark Bontekoe levert spinazie voor klanten Voedselbank Leiden

In de Zeeheldenbuurt ligt een bijzondere groentetuin. Op zo’n 700 vierkante meter bebouwbare grond kweekt tuinder Jelger Walraven spinazie, verschillende soorten sla, radijsjes, bieten en venkel. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers die graag met hun handen in de aarde wroeten om al het onkruid te wieden. Het bijzondere zit in het doel van de Groentepark Bontekoe. De hele oogst gaat naar de klanten van de Voedselbank Leiden.

Afgelopen maandag was het zover. Op Koningsdag was het oogstdag op Groentepark Bontekoe en kwam als eerste de spinazie van het land. Met behulp van acht vrijwilligers werden in drie uur tijd tien kisten werden gevuld met kersverse spinazie. Je hebt natuurlijk ook flink wat nodig als je alle klanten van de Voedselbank Leiden een portie wil kunnen leveren. “We hebben wel wat volume nodig”, zegt tuinder Jelger Walraven. “We verbouwen daarom ook een beperkt aantal gewassen. De spinazie is nu geoogst en op die plek gaan we sla planten. Die sla is dan over een aantal weken klaar om geoogst te worden. De spinazie wordt komende donderdag meegegeven in de pakketten van de Voedselbank. Het zal voor sommige klanten wel wennen zijn, deze spinazie moet natuurlijk wel eerst goed gewassen worden.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met tuinder Jelger Walraven over de eerste oogst van Groentepark Bontekoe.

Groentepark Bontekoe is vorig jaar opgezet door de Voedselbank Leiden en de Stichting Leiden Oogst in samenwerking met de buurtvereniging Zeeheldenbuurt. De Voedselbank Leiden heeft een gebrek aan aanvoer van verse groente. Een moestuin om de hoek is daarbij een goede aanvulling. Voordat de zaden de grond in konden moest er wel gewerkt worden aan duurzame watertoevoer. “We kunnen in deze tijd geen drinkwater gebruiken om de tuin te bewateren”, vertelt Walraven, “maar de tuin grenst ook niet aan een sloot of iets dergelijks, dus we moeten grondwater oppompen.”

De tuin heeft een oppervlak dat overeen komt met vier flinke volkstuinen. Dat lijkt veel, maar de Voedselbank heeft elke week ruim vierhonderd huishoudens die een pakket moeten meekrijgen. Dus het aandeel van Groentepark Bontekoe is nog niet helemaal dekkend. Walraven hoopt dan ook dat op termijn er elders in de stad groentetuinen zoals Bontekoe bijkomen. Nu wordt alle grond zo goed mogelijk benut. “Na de spinazie komen er raapsteeltjes en bosuitjes. Als de zon er weer bijkomt gaat het allemaal goed groeien en volgen de oogsten elkaar snel op.”

De reacties uit de buurt zijn veelal positief, vindt Walraven. “Mensen blijven even kijken, dat is zo leuk aan deze tuin omdat hij midden in een woonwijk ligt. We hebben geen plek voor bloemen, maar we hebben wel randen met zonnebloemen geplant omdat de tuin er dan ook aantrekkelijk uitziet voor de omwonenden en het is fijn voor de vogels.”

Walraven heeft een flink team van vrijwilligers, maar zegt dat als er mensen ge├»nteresseerd zijn dat ze altijd even een kijkje kunnen komen nemen bij de tuin. “Er is natuurlijk altijd wel wat verloop, dus wie weet hebben we later in de zomer wel weer nieuwe helpers nodig.”

 

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×