Zoeterwoudse bakker bakt Zweeds wittebrood (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude herdenkt bevrijding met Zweeds brood

De Zoeterwoudse bakker ‘t Watertje (hier ook gevestigd) herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog met historisch Zweeds wittebrood. Dit brood werd 75 jaar geleden ook gebakken in de bakkerij. De ingrediënten kwamen per boot uit het neutrale Zweden.

“Je hoort vaak dat het brood door de geallieerden uit het vliegtuig werd gegooid, maar dat is niet waar”, vertelt bakker van der Geest. “Omdat elektriciteit en brandstof schaars waren, werd er in iedere gemeente in de randstad één bakker aangewezen om het brood te bakken. In Zoeterwoude gebeurde dat aan ‘t Watertje.”

In 1945 kreeg iedere inwoner een half witbrood en een klein pakje Zweedse margarine. “Lekkerder dan cake”, herinnert zich een Zoeterwoudenaar. In 2020 verkoopt de bakker het brood op 2 en 4 mei.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×