Voorschoten houdt afstand: Rijlessen met tussenschot onmogelijk

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Volgens Roos-Marie Verhoeven van Verkeersschool Ton Verhoeven is het praktisch onmogelijk om met de regel anderhalve meter sociale afstand rijles te geven. “Er werd door de branche even gesproken over folie tussen de bestuurder en de instructeur, maar dat kan gewoonweg niet. Je moet in kunnen grijpen wanneer een leerling een foutje maakt, of een beetje bijgestuurd moet worden.” Dat illustreert meteen een dilemma dat veel zogenoemde contactberoepen ervaren: hoe voer je je werk zorgvuldig uit en zorg je tegelijkertijd dat het risico op besmetting beperkt wordt?

Sinds 23 maart is het uitoefenen van alle vormen van contactberoepen verboden, dat geldt dus ook voor rijinstructeurs. Hoewel ze niet erg vrolijk wordt van het vooruitzicht, staat Verhoeven open voor rijles geven met een mondkapje en handschoenen aan. “Leuk is het niet. Maar als dat zou betekenen dat we weer les kunnen geven, doen we dat natuurlijk. We kunnen ook niet veel anders.”

Fases
De verschillende betrokken brancheorganisaties hebben samen een statement opgesteld waarin beschreven staat dat de verkeersscholen in twee fase’s weer open moeten kunnen gaan. In eerste instantie zouden theorie-examens en praktijklessen- en examens voor motor en bromfietsers weer van start kunnen, omdat hier gemakkelijk de anderhalve meter afstand te bewaren is. Voor de tweede fase zoeken de brancheorganisaties nu samen met het Coronalab van de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) naar een manier gezocht waarop praktijklessen weer plaats kunnen vinden.

Verhoeven: “Ik vind het wel een beetje ver gezocht om ook motor- en brommerrijlessen te verbieden. Het is bij deze lessen veel gemakkelijker om de afstandsregel aan te houden, maar vooralsnog vallen ook deze lessen nog onder het beroepsverbod. Ik kreeg gisteren een berichtje dat ik weer op tandartsbezoek kan komen, dat kan blijkbaar dan weer wél”, vergelijkt de rijinstructeur met enig gevoel voor ironie.

Hobby
Verkeersschool Ton Verhoeven bestaat al ruim 55 jaar en is in die tijd een begrip geworden in Voorschoten. Roos-Marie Verhoeven en haar man Edward Klein runnen het bedrijf sinds 1988 samen, ze namen het over van haar vader naar wie de autorijschool vernoemd is. “Raar is het wel, van héél veel werken naar helemaal niets”, lacht Roos-Marie Verhoeven. “En ik heb eigenlijk helemaal geen hobby’s, ja rijles geven, dat is mijn hobby. Dus ben ik nu maar gaan puzzelen en hebben we een pup genomen. Hij heet Beer.”

Volgens Verhoeven proberen zij deze periode zo veel mogelijk als een vakantie te zien. “We zullen het in de zomer wel enorm druk krijgen, als we weer les mogen geven. Dus dan zullen we geen vakantie nemen en flink door moeten rijden. We krijgen nu nog altijd aanmeldingen van jongeren die willen beginnen zodra dat kan.” De Voorschotense verwacht dat door het afgelasten van alle zomerfestivals en het gebrek aan vakantievertier, veel jongeren deze zomer graag rijlessen willen volgen.

Lachen
Dat Roos-Marie Verhoeven er nog om kan lachen, is zo omdat haar bedrijf deze klap kan opvangen. “We bestaan al lang en hebben een buffer opgebouwd om dit soort tegenslagen te kunnen houden. We hopen wel dat we op de een of andere manier weer aan de slag kunnen na 1 juni, ze kunnen de boel toch moeilijk nog veel langer op slot gooien.”

Economie Voorschoten Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×