Bestuurslid Esther Karsch van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen (STUV):

Leidse bed-bad-broodopvang gesloten: groep vluchtelingen op straat

De bed-bad-broodopvang aan het Maansteenpad in Leiden is dicht. De afgelopen dagen vertrok een deel van de uitgeprocedeerde vluchtelingen naar de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Rotterdam. De laatste bbb-bewoners die vanmorgen nog in de Leidse opvang verbleven, dolen nu door de stad. Ze weigeren naar Rotterdam te vertrekken en mogen van de gemeente Leiden ook hier niet meer opgevangen worden.

Daarom houdt ook Stichting de Binnenvest de deuren van de daklozenopvang gesloten voor de groep ongedocumenteerde vluchtelingen. “Onbegrijpelijk”, vindt SP-raadslid Ries van Walraven. “En dat terwijl en een landelijke richtlijn van kracht is waarin staat dat opvang verplicht is zolang het coronavirus rondwaart.” Ze vindt het sowieso onbegrijpelijk dat mensen die soms al vijftien jaar in Leiden wonen naar de LVV in Rotterdam zouden moeten: “Ze hebben daar geen enkel belang bij. Het is het scheppen van valse hoop”.

Verslaggever Erik Kooyman van mediapartner Omroep West sprak voor de deur van de sluitende bed-bed-broodvoorziening met STUV-bestuurslid Esther Karsch, SP-raadslid Ries van Walraven, wethouder Marleen Damen en enkele vluchtelingen.

Om 12.00 uur gingen de deuren van de Leidse opvang definitief dicht. Dat Leiden de illegale vreemdelingen de afgelopen jaren van onderdak, een bed en een maaltijd voorzag, was de Rijksoverheid al tijden een doorn in het oog. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de bestuurlijke ongehoorzaamheid echter lange tijd, omdat de alternatieven van het rijk als onvoldoende werden gekwalificeerd. Vorig jaar maakte wethouder Marleen Damen nieuwe afspraken met het rijk toen er duidelijke plannen op tafel lagen voor de LVV’s. Damen heeft er alle vertrouwen in dat de ‘Leidse vluchtelingen’ daar goed behandeld zullen worden.

In de LVV wordt in zes maanden tijd bepaald of iemand terug kan naar het land van herkomst of alsnog hier kan blijven. Veel van de ‘Leidse vluchtelingen’ zijn tijdens hun verblijf in de BBB-opvang al intensief begeleid, waardoor allang duidelijk is dat ze niet terug kunnen. Vaak omdat het land van herkomst niet meewerkt. Een uitweg voor deze groep is uiteindelijk het zogeheten ‘buiten schuld criterium’. Als echt definitief vast is komen te staan dat iemand volop meewerkt aan terugkeer naar het land van herkomst, maar het lukt echt niet, dan kan alsnog een verblijfsvergunning worden verstrekt.

De Leidse wethouder Marleen Damen kwam vanmiddag ook naar het Maansteenpad. Ze noemt de sluiting en het daarmee gepaard gaande vertrek naar Rotterdam ‘pijnlijk maar noodzakelijk’. Dat vluchtelingen door de sluiting van de BBB op straat komen te staan ontkent ze: “Als ze bij ons aan de deur kloppen krijgen ze gewoon onderdak, maar wel onder de voorwaarde dat ze dan morgen naar Rotterdam gaan.”

Leiden Maatschappij Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×