(Foto: Emile van Aelst).

Dodenherdenkingen vandaag op televisie bij Sleutelstad

In Leiden worden vandaag op drie momenten de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht en zij die zijn omgekomen in andere oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Omdat in verband met de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, publieksbijeenkomsten niet door kunnen gaan, worden de herdenkingen vandaag uitgezonden door Sleutelstad TV.

Het Haagsche Schouw
Om 15.00 uur start de uitzending rond de herdenking bij monument Het Haagsche Schouw. Het vooraf opgenomen programma begint met een welkomstwoord door voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden, gevolgd door het Leidse Volkslied dat vanuit de Pieterskerk wordt uitgevoerd door de Leidse zangeres Margot Kalse. Ze wordt daarbij begeleid door organist Erik van Bruggen op het Van Hagerbeer-orgel. Na een gedicht dat wordt voorgedragen door Rens Heruer, spreekt de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser zijn herdenkingstoespraak uit.

Vervolgens wordt live overgeschakeld naar Het Haagsche Schouw waar zonder publiek de namen van de gesneuvelde militairen worden voorgelezen door veteraan Willem Witvliet (99 jaar). Hans Dubbelaar speelt de Taptoe, waarna twee minuten stilte in acht genomen worden. Na het Wilhelmus dat ter plaatse live wordt gezongen door de Leidse zangeres Emma Brown, leggen de burgemeesters van Leiden, Katwijk, Oegstgeest en Voorschoten een krans bij het monument. Datzelfde doet voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden aansluitend namens de Leidse bevolking. De bijeenkomst en deze eerste uitzending wordt afgesloten door Hans Dubbelaar die op de Doedelzak Amazing Grace speelt.

Documentaire Bang voor mooi weer
Om 16.00 uur zendt Sleutelstad TV de minidocumentaire ‘Bang voor mooi weer’ uit. Een programma gemaakt rond het afgelopen week verschenen gelijknamige boek van Ruurd Kok over oorlogssporen in de Leidse regio.

De Naald
Om 17.00 uur zendt Sleutelstad TV live uit vanaf monument De Naald in De Kooi. Daar wordt door woningbouwvereniging De Sleutels jaarlijks stilgestaan bij het verzetsverleden van een van haar voorgangers; woningbouwvereniging De Eendracht. Na een korte introductie houdt directeur Gerda van den Berg van De Sleutels een toespraak, waarna trompettist Daniel Sonneveld-Thomas van Jong K&G de Taptoe speelde. Daarna werden namens De Sleutels en de Stichting Dodenherdenking Leiden kransen gelegd. Namens de gemeente Leiden legde locoburgemeester Fleur Spijker een krans.

Algemene herdenking bij Oorlogsmonument
Om 18.00 uur start het vierde herdenkingsprogramma op Sleutelstad TV. Vanuit de Pieterskerk begint de herdenkingsuitzending met orgelmuziek door Erik van Bruggen. Daarna zingt Margot Kalse het Leids Volkslied, waarna een toespraak volgt van voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden. Daarna speelt Van Bruggen ‘Wilt heden nu treden’, waarna de Leidse burgemeester Henri Lenferink de herdenkingsrede uitspreekt. De uitzending vanuit de Pieterskerk wordt afgesloten met ‘Erbarme Dich’ van Bach dat wordt gezongen door Margot Kalse. Ze wordt daarbij begeleid op piano en viool. Na een uitleidend orgelspel door Erik van Bruggen wordt live overgeschakeld naar het Oorlogsmonument bij Molen de Valk.

Bij het monument speelt Ronald Horsman van K&G de Taptoe. Na de twee minuten stilte, om 19.00 uur, zingt Emma Brown het Wilhelmus. Daarna draagt stadsdichter Marianne van Velzen een gedicht voor en leggen burgemeester Lenferink en voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden elk een krans bij het monument. De herdenkingsbijeenkomst wordt afgesloten door Emma Brown die Abide with me zingt.

Sleutelstad TV
De uitzendingen zijn te zien via Sleutelstad TV op kanaal 46 bij Ziggo. KPN geeft het programma helaas nog niet door. Wel is het mogelijk om de uitzending via internet te volgen op www.sleutelstad.tv. Daar zijn de programma’s na afloop ook terug te zien.

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×