Ruurd Kok bij een boom op Landgoed Oud Poelgeest met ingekerfde teksten uit W.O. II (Afbeelding Kleef & Koop videoproducties).

Speciale programmering rond 75 jaar bevrijding op Sleutelstad TV

Sleutelstad staat dit jaar uitgebreid stil bij 75 jaar bevrijding met een speciale televisieprogrammering. Om 12.00 uur trappen we af met de film ‘Zoeterwoude in tijd van Oorlog’ die in 2015 is gemaakt. Een uniek document over de oorlogjaren in de Leidse buurgemeente. Aansluitend zendt Sleutelstad TV om 13.10 uur het programma ‘Opgesloten en toch vrij!’ live vanuit de Hooglandse Kerk. In de uitzending worden fragmenten voorgelezen uit het dagboek van Anne Frank door meisjes in de leeftijd van Anne. De mooiste stukken uit het dagboek zijn geselecteerd door dominee Margreet Klokke. Het voorlezen wordt afgewisseld met zang van Emma Brown, begeleid door Huub de Vriend op piano en Luc Groen op gitaar.

Om 14.00 uur is het tijd voor ‘Aan ons de Vrijheid’. Een film over Professor mr. Benjamin Telders, hoogleraar volkenrecht aan de Universiteit Leiden. Gemaakt door Marit Geluk. Telders was samen met zijn collega Cleveringa nauw betrokken bij het verzet tegen de zogeheten ariërverklaring die alle hoogleraren in 1940 van de Duitse bezetter moesten tekenen. Telders werd vanwege zijn verzet opgepakt en eind 1940 naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, het Oranjehotel. Vlak voor het eind van de oorlog stierf hij in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de vlektyfus.

Om 14.13 uur zendt Sleutelstad uniek beeldmateriaal uit dat fotograaf Ad Pijl maakte vanaf de bovenverdieping van zijn fotozaak aan de Stationsweg in Leiden. De beelden zijn beschikbaar gesteld door Erfgoed Leiden en Omstreken. Het is het eerste materiaal van A.A. Pijl dat nu is gedigitaliseerd. Een film met ‘nieuwe’ beelden van de bevrijding van Leiden uit 1945! Gered uit het grofvuil en via een kringloopwinkel en het Leids Audiovisueel Archief bij Erfgoed Leiden en Omstreken terecht gekomen.

De Sleutelstad-uitzending in het teken van Bevrijdingsdag wordt afgesloten met een herhaling van de documentaire van Ruurd Kok naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek ‘Bang voor mooi weer’, oorlogssporen in Leiden en omgeving.

Sleutelstad TV
De uitzendingen zijn te zien via Sleutelstad TV op kanaal 46 bij Ziggo. KPN geeft het programma helaas nog niet door. Wel is het mogelijk om de uitzending via internet te volgen op www.sleutelstad.tv. Daar zijn de programma’s na afloop ook terug te zien.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×