Rutger van Oudenhoven bij zijn kunstwerk. (Foto's: Reanne van Kleef en Robbert Beurse).

Toch kunstwerk aan de Hooglandse Kerkgracht

Ondanks dat de negende editie van Beelden in Leiden wegens corona is uitgesteld naar volgend jaar, staat er sinds dinsdag toch een kunstwerk aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Een bewoner van de gracht, Rutger van Oudenhoven, hing enkele honderden gevonden handschoenen op tussen de bomen langs de gracht. Daarbij plaatste hij foto’s van de vindplaats.

“Ik raak zelf regelmatig een handschoen kwijt. Toen ik er op ging letten zag ik dat er meer handschoenen eenzaam op straat liggen. In de hoop een ‘match’ te vinden ging ik ze verzamelen”, verklaart de kunstenaar. Toen de verzameling van Oudenhoven uit 230 handschoenen, waaronder vijf paren bestond, besloot hij ze op te hangen. Met zijn wilde actie maakt van Oudenhoven een knipoog naar ‘Beelden in Leiden’, de jaarlijkse openluchttentoonstelling aan de Hooglandse Kerkgracht.

Van Oudenhoven legde vast hoe en waar hij de handschoenen aantrof. De foto’s hangen bij het kunstwerk. “Ze liggen op straat, in het park, zelfs in de duinen. Het geeft een beeld van hoe ik de eenzame handschoen aantrof.”

Corona
“De coronacrisis maakte het oppakken van handschoenen op straat wel een beetje spannend, maar ik heb het toch gedaan”, verklaarde van Oudenhoven desgevraagd, “De rubberen handschoenen die je helaas in deze tijd ook op veel plekken ziet liggen heb ik niet aangeraakt.”

Vergunning
Van Oudenhoven heeft geen vergunning aangevraagd om de handschoenen aan de gracht op te hangen. “Dat is een beetje een familiekwaal, we houden van spontane acties”, aldus de kunstenaar. Mocht hij het verzoek krijgen om zijn kunstwerk weer weg te halen dan zal van Oudenhoven daaraan gehoor geven: “Het staat er nu twee dagen, dat vind ik al heel wat. Als handhaving vraagt of ik een vergunning heb, is mijn antwoord: ‘nee’ en dan moet ik ze waarschijnlijk weer weghalen, dat zal ik dan ook doen.”

Van Oudenhoven denkt na over een vervolg waarbij Leidenaren ook worden uitgenodigd om mee te ‘zoeken’.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×