Besmettingen dalen, behalve in Voorschoten

De nieuwe besmettingen met het coronavirus blijven landelijk dalen. In Zuid-Holland dalen ze iets trager. Dat geldt ook voor de Leidse regio. Alleen Voorschoten valt deze week wat uit de toon, met 12 nieuwe besmettingen. In dit dorp zijn tot nog toe 48 besmettingen geteld,  waarmee het nu per inwoner de plaats met de meeste besmettingen in de Leidse regio is.

Landelijk kwamen er de afgelopen week zo’n 350 nieuwe besmettingen per dag bij, wat ruwweg neerkomt op 20 per miljoen inwoners. Dat is maar een kwart van de aantallen aan het begin van de coronacrisis. Ook de ziekenhuisopnames dalen nog steeds, net als het aantal sterfgevallen. Vandaag werden landelijk maar 36 nieuwe sterfgevallen gemeld.

De Leidse regio telde tot nu toe relatief minder besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen dan het landelijke gemiddelde. Ook vergeleken met andere steden in de Randstad was de regio niet zwaar getroffen door het coronavirus. Zo tellen Amsterdam en Rotterdam tot nu toe bijna 70 ziekenhuisopnames per honderdduizend inwoners en zitten Leiden en omliggende gemeentes pas op de helft van dit cijfer.

Toch betekenen deze cijfers niet dat het sein voor onze regio al helemaal op veilig staat. De afgelopen week daalde in Leiden en omgeving het aantal besmettingen wat minder hard dan elders in het land. In totaal kwamen er in een week tijd 27 besmettingen bij, wat neerkomt op 13 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Dat zijn er bijna evenveel als de landelijke trend. Voorschoten viel zoals gezegd op met 12 nieuwe besmettingen, of 50 per honderdduizend inwoners.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen door het coronavirus blijft in de Leidse regio nog relatief laag. Er kwamen er deze week 3 bij: in Leiden, Leiderdorp en Voorschoten. Dat brengt het totaal op 31. Alleen Zoeterwoude kent nog geen enkel geregistreerd sterfgeval. Samen met Brielle en Westvoorne hoort het dorp bij de drie zuidhollandse gemeentes waar de teller nog op nul staat.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×