(Archieffoto: Sleutelstad).

VVD Oegstgeest tegen verplicht plaatsen zonnepanelen

In het Concept van de Regionale Energiestrategie (RES) is te lezen dat gemeenten en provincie particulieren en bedrijfseigenaren mogen dwingen om zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Op deze wijze wordt de beschikbare ruimte maximaal benut, vinden de samenstellers van het document. VVD Oegstgeest is het absoluut niet eens met dit voorstel en vraagt het college om opheldering.

“Eigenaren van huizen en bedrijfsgebouwen bepalen zelf wel of ze zonnepanelen willen plaatsen of niet. Dit is niet aan de overheid om te bepalen”, aldus VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren die het concept vergelijkt met ‘Noord-Koreaanse wetgeving’.

VVD-raadslid en woordvoerder duurzame energie, Marcus Rolloos, licht de reactie van de VVD-fractie toe: “De VVD steunt de lijn om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Dit kan echter alleen als daar draagvlak voor is bij onze inwoners en het betaalbaar blijft. Als mensen besluiten om geen zonnepanelen te willen installeren, dan zullen ze daar een heel goede reden voor hebben. Dwang is niet de oplossing.” Ook stelt de partij in het concept te weinig terug te zien van de landelijk afgesproken ‘woonlastenneutraliteit’. Hierbij mogen de maandelijkse energielasten voor onze inwoners niet stijgen.

Alternatieven
Rolloos sluit af met de conclusie dat de VVD de voorstelde plannen niet betaalbaar en niet haalbaar vindt. De partij ziet oplossingen in andere energievormen: “Het grootste deel van ons energieverbruik is nodig voor warmte. De meeste huizen hebben een CV-installatie op gas, het gasnet is door ons allen betaald. Dat gasnet en die installaties kunnen tegen zeer lage kosten worden omgebouwd en geschikt gemaakt voor (groene of “blauwe”) waterstof. In Rotterdam wordt al succesvol getest met waterstof in woningen.” Ook de mogelijkheden van kernenergie wil de partij onderzocht hebben. “Het Groene Hart wil je niet vol zetten met windmolens en zonnepanelen”, aldus Rolloos.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×