Asbakken, rookzuilen en roosters worden op steeds meer plekken verwijderd. (Foto: Kim van Niekerk).

Universiteit Leiden doet sigaret in de ban; rookverbod bij alle onderwijsinstellingen

De Universiteit Leiden is vanaf augustus volledig rookvrij. Er mag vanaf  1 augustus niet meer gerookt worden in en rondom de universiteitsgebouwen en ook niet op de terreinen van de Universiteit Leiden. De Universiteit Leiden is aangesloten bij het ‘Healthy Universities Network’ en wil met rookvrije terreinen medewerkers en studenten een gezonde en rookvrije leer- en werkomgeving bieden. De NVWA gaat toezien op het naleven van het rookverbod.

Het volledig rookvrij maken van alle universitaire gebouwen en terreinen is het gevolg van wettelijke maatregelen. Per 1 augustus mag nergens in Nederland nog gerookt worden op terreinen van onderwijsinstellingen. Het verbod geldt voor de pleinen van basisscholen, voortgezet onderwijs, terreinen van universiteiten en hogescholen.

Dat er een verbod zou komen, was al verschillende keren aangekondigd en afgesproken, onder meer in de Tabakswet en in het preventieakkoord, maar wanneer het precies zou ingaan, en wat er precies onder valt, was nog niet helemaal duidelijk. In maart vorig jaar maakte staatssecretaris Blokhuis de details bekend en in de aanloop naar 1 augustus wordt het rookverbod verder voorbereid. Er wordt door de universiteit begonnen met voorlichting over de nieuwe regels, zowel binnen de universiteit als naar omwonenden. Later worden rookvoorzieningen verwijderd en per 1 juli worden er borden en stoeptegels met daarop ‘Smoke-free’ aangebracht.

Ook rookverbod op stations
Mensen die blijven roken, krijgen het sowieso steeds lastiger. Op steeds meer plekken wordt roken verboden. Zo geldt er vanaf oktober 2020 ook een totaal rookverbod op alle treinstations. Begin dit jaar is Prorail al begonnen met het weghalen van in totaal 390 rookpalen op honderd stations. In april werd ook de verkoop van tabakswaren gestaakt in de eigen NS-winkels en het spoorbedrijf laat geen nieuwe huurders op de stations meer toe die rook- en tabakswaren willen verkopen.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×