(Foto: PR).

Hortus botanicus Leiden start Project Stoepplantjes

Hortus botanicus Leiden start met Project Stoepplantjes. De actie houdt in dat de naam van onkruid, oftewel ‘stoepplantjes’, met stoepkrijt bij de plantjes geschreven wordt. Stoepplantjes zijn van belang voor de biodiversiteit in de stad en helpen met de verkoeling van verstedelijkte gebieden. De naam zorgt ervoor dat plantenliefhebbers anderen helpen om wilde planten eenvoudig te herkennen en er meer plezier van te hebben.

In landen als Engeland en Frankrijk gebeurt het schrijven van namen bij onkruid al langer, in Nederland is er nog weinig aandacht voor. Met Project Stoepplantjes wil de Leidse Hortus dat veranderen.

Aandacht voor stoepplantjes
Gemeenten bestrijden onkruid sinds de afgelopen jaren niet langer meer met gif, maar met heet water. Niet al het onkruid verdwijnt hierdoor en vaak geeft dit mensen een slordige indruk. Hortus botanicus wil met de actie juist aandacht besteden aan het belang van onkruid voor het milieu. Sinds de afgelopen tijd zijn er ook al andere soorten stoepplantjes te vinden die goed bestand zijn tegen klimaatverandering. Met stoepkrijt de naam schrijven bij plantjes, ook wel ‘botanisch stoepkrijten’ genoemd, zorgt ervoor dat mensen gewezen worden op de plantjes. Juist in de coronacrisis kan het botanisch stoepkrijten ook helpen om voorbijgangers wat op te vrolijken.

Praktische informatie
Iedereen kan meedoen met de actie door op zoek te gaan naar stoepplantjes in de omgeving en de bijbehorende naam erbij te noteren. Zowel de Nederlandse als de wetenschappelijke naam mag erbij worden gezet. Meer informatie over de actie is te vinden op de website van stoepplantjes. Bovendien worden de stoepplantjes regelmatig gedeeld via Facebook, Instagram en Twitter. Via #stoepplantjes kunnen mensen hun creaties delen via sociale media.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×