(Foto: Wouter Keuris Fotografie).

Leiden houdt afstand: kuchschermen en achterin instappen bij taxi's

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

David Wielkens over anderhalvemetersamenleving in de taxi

Doordat het dagelijks leven vrijwel stil is komen te liggen, worden er door het Leids taxibedrijf Wielkens een stuk minder ritten gemaakt. Er hoeven immers geen mensen vervoerd te worden naar horeca, scholen of naar het vliegveld. “We draaien nog maar vier procent van wat we normaal rijden. De behoefte aan vervoer is minder”, zegt David Wielkens, oprichter van taxibedrijf Wielkens. “Dit is geen goed jaar.”

Aanpassingen
Met een aantal maatregelen en aanpassingen aan de taxi rijden ze vooral met grote personenbusjes rond in de Leidse regio. Zo is er een doorzichtig kuchscherm geplaatst tussen de chauffeur voorin en de passagier achterin. Verder mag er maximaal een persoon per rit mee tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen of als de tweede persoon de vaste begeleider is. Ook is de taxi toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Zelfs klanten die verkoudheids- of griepverschijnselen hebben kunnen worden vervoerd. Er is daarvoor een speciale taxi-bus en de klant stapt daar achterin in. De klant moet verder zelf voorzien in een mondkapje en handschoenen. “We doen dit vanuit onze sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt David Wielkens. “De chauffeurs doen dit vrijwillig en in de praktijk komt dat er op neer dat ongeveer zeventig procent deze ritten maakt. Degene die het niet doen, zitten zelf in de risicogroep.”

Compensatie
Wielkens weet dat het voor zijn taxibedrijf geen goed jaar wordt, maar hij heeft er wel vertrouwen in dat het hem lukt zijn hoofd boven water te houden. Zo heeft hij zijn kosten zoveel mogelijk beperkt. De taxi-auto’s die niet rijden zijn uit de verzekering gehaald en staan op privé-terrein. Tijdelijke contracten zijn niet verlengd en de oproepkrachten worden ook niet ingezet. Voor de vaste contracten krijgt Wielkens via de NOW-regeling een compensatie. “Voor ons werkt die regeling erg goed”, aldus Wielkens.

Economie Leiderdorp Regio Coronacrisis Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×