(Foto's: Emile van Aelst).

Herdenking Slag om de Residentie bij 103-jarige veteraan op de stoep

De 103-jarige veteraan Paul Moerman kon door het coronavirus dit jaar niet bij de herdenking van de Slag om de Residentie zijn. Daarom kwam de herdenking gisteren naar Moerman, die aan het Rapenburg woont. Hij was er tachtig jaar geleden bij toen de Duitsers een verrassingsaanval op de vliegvelden rond Den Haag uitvoerden. Dankzij een livestream kon hij de ceremonie toch volgen, zo meldt mediapartner Omroep West.

Op het Rapenburg heeft de organisatie van de herdenking een groot scherm neergezet, waarop hij alles haarfijn kan volgen. Leidenaar Paul Moerman wordt verrast, maar is dolblij dat hij de herdenking toch kan zien. Snel zet hij zijn luitenantspet op en gaat op een stoel voor zijn huis zitten, bij het grote scherm.

Voorzitter Comité Herdenking Slag om de Residentie/Ypenburg, Willem Verheijen, vertelt in het kort wat er tachtig jaar geleden op Ypenburg is gebeurd. Hoe de Duitsers de Nederlanders hopen te verrassen. En hoe hard er gevochten is, hoe heldhaftig er gevochten is. Uiteindelijk overleven 95 Nederlandse militairen de Slag om de Residentie niet.

Sprakeloos
Naast Moerman, verzorgt de organisatie ook een digitale herdenking bij de 99-jarige Enkhuizer veteraan Klaas Appel. Hij laat geëmotioneerd weten dat hij ‘blij verrast en sprakeloos’ is. Ook Paul Moerman is onder de indruk. Maar beide mannen zullen ongetwijfeld hopen dat er volgend jaar weer een herdenking is waar zij én de honderden bezoekers die er normaal gesproken zijn, bij aanwezig kunnen zijn.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×