De raadscommissie vergadert digitaal, linksonder Ernst Hoette van GGZ Rivierduinen.

Raadsleden debatteren pas maandag over gebiedsvisie De Geesten

Eén vergadering van de raadscommissie Ruimte was afgelopen donderdagavond niet voldoende om de gebiedsvisie voor De Geesten in Oegstgeest te bespreken. Nadat zeven insprekers hun ideeën en kritieken over het masterplan hadden gegeven, was het al na 23.00 uur; te laat voor de geplande discussie tussen raadsleden. Maandagavond wordt die discussie alsnog gevoerd tijdens het vervolg van de vergadering.

Nadat er eerst al een informatievideo over de nieuwe gebiedsvisie beschikbaar kwam, afgelopen week 38 pagina’s met vragen en antwoorden van bewoners werden gepubliceerd en wethouder Peter Glasbeek woensdagavond in een live vragenuurtje nog eens bij het document stilstond, was het donderdagavond de beurt aan een zevental insprekers. Onder meer Maxine Arnst van ponycentrum Leeuwenhoek, bestuursvoorzitter Ernst Hoette van GGZ Rivierduinen en Joost Geluk van de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten maakten van de gelegenheid gebruik.

Ponycentrum
Naast diverse complimenten over het masterplan, was er vooral ruimte voor zorgen en kritiek. Het ponycentrum had eindelijk duidelijkheid over de toekomst van het bedrijf verwacht, maar krijgt die allerminst. Het terrein van het bedrijf is bij de gemeente Leiden in beeld voor een aantal zorginstellingen, waarnaar de komende twee jaar onderzoek mag worden gedaan. “Betekent dat dat er al plannen zijn en dat ons voortbestaan wordt bedreigd?”, vroeg Arnst zich hardop af. “Volgens de wethouder kan ik met een gerust hart grote investeringen doen, maar wat als er dan gebouwd gaat worden? Betaalt de gemeente dat dan?”

‘Terug bij af’
Bestuursvoorzitter Hoette had een andere gebiedsvisie verwacht dan hij op basis van de gesprekken tussen zijn Rivierduinen en de gemeente had verwacht. De klinieken passen goed in een bosrijke omgeving zoals Park Endegeest, vanwege de nodige rust voor de behandeling van patiënten met onder meer autisme. Maar Hoette ziet daarvoor te weinig ruimte in de visie: “we hebben het gevoel dat we terug bij af zijn.” Door andere insprekers werd aandacht gevraagd voor de overlast die extra fietspaden door het gebied geven, de toekomst van kasteel Endegeest en de belangen van ruim vierhonderd omwonenden die door de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten worden vertegenwoordigd.

Debat
Hoe de lokale politici naar de gebiedsvisie kijken, zal maandagavond duidelijk worden. Vanaf 20.00 uur gaan de zes politieke partijen met elkaar in debat en geeft wethouder Glasbeek antwoord op vragen en zorgen. Op 20 mei besluit de gemeenteraad vervolgens over de gebiedsvisie, die de basis zal zijn voor een nieuw bestemmingsplan voor het bosrijke gebied.

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×