Een jonge halsbandparkiet bij het vogelasiel. (Foto's: Petra Hegger / Dierenambulance regio Leiden).

Vogelasiel overspoeld met jonge vogeltjes

De Dierenambulance en het Vogelasiel regio Leiden hebben de handen vol aan het opvangen en verzorgen van jonge vogels die zoals elk voorjaar in grote getale worden binnengebracht bij de tijdelijke vestiging aan de Draadbaan in Leiderdorp. Ook de dierenambulance wordt in deze periode vaak gebeld om jonge vogels en andere jonge wilde dieren op te halen.

De vogelopvang roept mensen op om jonge vogels niet te snel mee te nemen of naar het asiel te brengen. Vaak zijn ouders nog in de buurt en worden de jonge dieren nog door hen gevoerd. Ook als ze niet meer in het nest zitten. “Als de ouders er niet meer zijn, omdat ze zijn doodgereden of bijvoorbeeld door een kat zijn gepakt, dan kunnen de jonge dieren, natuurlijk wel beter naar ons toe worden gebracht”, zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden.

Voor de verzorging van met name de jonge vogels hebben enkele vrijwilligers speciale nestjes gehaakt, waarin de vogeltjes kunnen worden verzorgd op een manier die aan hun natuurlijke nestomgeving doet denken. Zolang ze nog erg klein zijn gebeurt dat onder een warmtelamp. Van Meijgaarden: “Om het uur moeten ze worden gevoerd. Dat is handwerk en vraagt naast veel tijd, vooral ook zorgvuldigheid van onze vrijwilligers. Maar die doen dat graag en wie raakt nou niet vertederd van bijvoorbeeld dit jonge halsbandparkietje? Omdat halsbandparkieten holenbroeders zijn is er voor hen een specifiek holennestje gehaakt.”

De vogels kunnen bij opvang overigens niet worden bezocht. “Los van corona zijn rust en zo min mogelijk externe impulsen een belangrijke voorwaarde voor de overlevingskansen van de jonge vogeltjes en uiteindelijk gaat het erom dat de vogels uiteindelijk weer uitgezet kunnen worden in de vrije natuur.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×