Inzamelingsactie levert in twee dagen ruim 600 rugzakjes met speelgoed op. (Foto: Ad Usman).

Speelgoedactie voor vluchtelingenkinderen levert 600 'rugzakjes vol plezier' op

Aan de oproep om een rugzakje te vullen met leuk speelgoed voor een kind in een van de vluchtelingenkampen op Lesbos is goed gehoor gegeven. Ook hier in Leiden. De Nederlandse vrijwilligersorganisatie BecauseWeCarry biedt al vijf jaar praktische hulp aan de mensen in de vluchtelingenkampen in Griekenland. De meest recente inzamelingsactie heeft tot nu toe landelijk al meer dan 40.000 duizend rugzakjes opgebracht. Zeshonderd daarvan werden begin mei bij Leidse Hockeyclub Roomburg ingeleverd.

Ad Usman hoorde via zijn dochter die actief is voor BecauseWeCarry over deze actie en schakelde zowel de hockeyclub, de tennisvereniging, als de scholen en de naschoolse opvang in zijn wijk in om rugzakjes in te gaan zamelen. In april zei Usman over zijn reden om mee te doen: “Die kinderen zitten vanwege de coronadreiging opgesloten in het kamp, er is plaats voor zo’n 4.500 en er zitten daar 25.000 mensen. Die kinderen hebben niks te doen en daarom wil BecauseWeCarry speelgoed inzamelen. Ik dacht: daar ga ik aan meedoen.” En met succes.

Op vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei konden mensen – op gepaste afstand van elkaar – hun rugzakje langsbrengen op de hockeyclub aan de Van Vollenhovenkade. Als snel werd duidelijk dat de actie ‘rugzak vol plezier’ een groot succes was.  “We hebben meer dan 600 rugzakjes ingezameld”, zegt Usman, “en deze week naar het landelijke inzamelpunt van BecauseWeCarry gebracht. Zij zullen alle rugzakjes uit heel Nederland naar Lesbos en andere eilanden sturen.”

Omdat de actie meer rugzakjes heeft opgeleverd dan vooraf gedacht, kunnen er ook kinderen op andere Griekse eilanden worden blij gemaakt. Het succes van de actie heeft wel als nadeel dat de transportkosten hoger uitvallen. Usman: “Heb je geen rugzakje kunnen brengen of wil je graag nog iets extra’s doen, dan wordt een kleine bijdrage bijzonder op prijs gesteld. De gemeente Leiden heeft toegezegd een euro per rugzakje bij te dragen aan de transportkosten.”

Leiden Maatschappij SOS Moria


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×