De coronaspoedpost in Leiderdorp. (Foto: Frank Steenkamp).

Coronavirus vooral actief in Rotterdam en Voorschoten

De officiële besmettings- en sterftecijfers door het coronavirus zijn afgelopen week landelijk verder gedaald. Maar in de Randstad was die daling minder overtuigend. In Rotterdam was er zelfs een duidelijke piek in sterftecijfers. In de Leidse regio viel de ‘schade’ mee. Alleen Voorschoten telde opnieuw een bovengemiddeld aantal besmettingen en overleden coronapatiënten.

Het epicentrum van nieuwe coronabesmettingen is in de loop van april geleidelijk meer naar de grote steden in het westen van het land verschoven. De gevolgen daarvan zijn nu vooral in Rotterdam te zien. Daar werden in één week 51 sterfgevallen door corona geregistreerd – per inwoner vier keer zo veel als de 394 sterfgevallen die landelijk geteld werden. En ook het aantal nieuwe besmettingen ligt in Rotterdam duidelijk hoger dan elders: deze week waren het er 18 per honderdduizend inwoners. Amsterdam en Den Haag telden er 16, en de regio Leiden 9, terwijl het landelijke cijfer op 11 lag.

Voorschoten was opnieuw de uitzondering in onze regio. Hier is het aantal geregistreerde coronabesmettingen in twee weken tijd sterk opgelopen van 36 naar 48 naar 56. Ook kwamen er deze week drie nieuwe sterfgevallen bij, zodat het totaal nu op 9 staat. Gerekend vanaf het begin van de coronacrisis komt het kleine dorp aan de Vliet nu per honderdduizend inwoners op praktisch even veel besmettingen (219) en sterfgevallen (35) uit als het landelijke gemiddelde.

Al deze cijfers gaan alleen over mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Het werkelijke aantal overlijdens door het virus ligt bijna twee keer zo hoog, maar dat ligt voor onze regio niet anders dan landelijk.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×