Wethouder Fleur Spijker samen met ontwerper Patricia Scholte op de nieuwe grasmat op het Garenmarktplein. (Foto: Buro JP).

Gemeente verzuimde onderhoudscontract gras Lammermarkt af te sluiten

Een groen plein waar jaarlijks de kermis en tal van andere evenementen op kunnen plaatsvinden, dat was het ideaal bij de herinrichting van de Lammermarkt na de voltooiing van de ondergrondse parkeergarage. Gefundeerd gras leek het perfecte antwoord. Totdat tienduizenden plastic matjes die de fundering zijn voor de grasmat in groten getale uit het water werden opgevist. Oorzaak is gebrek aan het juiste onderhoud aan de grasmat.

Wethouder Fleur Spijker geeft ruimhartig toe dat de gemeente na de aanleg van de grasveldjes op de Lammermarkt vergeten is een specifiek onderhoudscontract af te sluiten. “We hebben ons onvoldoende gerealiseerd dat we voor dit plein een onderhoudscontract zouden moeten afsluiten, normaal neemt het groenbeheer van de gemeente het onderhoud over.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Fleur Spijker over het gras op de Lammermarkt en het Garenmarktplein.

In antwoord op vragen van Lianne Raat van de Partij voor de Dieren, antwoordt het college van burgemeester en wethouders medio april dat het gefundeerde gras op de Lammermarkt om specifiek onderhoud vraagt om de conditie van het gras goed te houden. Omdat dat onderhoud ontbrak, verslechterde de grasmat en dat heeft tot gevolg gehad dat de netjes konden loskomen. “Daarom hebben we inmiddels wel een contract afgesloten”, zegt wethouder Spijker, “met de firma De Heer Land en Water. Ook blijven we het water controleren op losse netjes.”

Afgelopen winter trokken een groep milieuactivisten en gemeenteraadsleden van de Partij voor de Dieren aan de bel. In het singelwater bij de Lammermarkt visten zij in een paar uur wel twintigduizend matjes uit het water. Raat bestookt het college met vragen. Onder andere of de hele grasmat niet vervangen kan worden. Daar wil het college in de beantwoording niet aan toegeven. Ook Spijker zegt nu dat zij er vertrouwen in heeft dat dankzij het juiste onderhoud de grasmat goed zal aangroeien en de netjes niet meer los kunnen komen. Vervanging van de grasmat zou 250.000 euro kosten. “Ik denk dat het duurzamer is om het gras wat er nu ligt te laten liggen.”

Het verzamelen van losgeraakte plastic netjes rondom de Lammermarkt. (Foto’s: Chris de Waard).

Gras op Garenmarktplein
Raat vroeg het college ook om in de toekomst geen plastic meer in de grond te stoppen en dus ook iets anders te gebruiken op het nieuwe evenementenplein bovenop de ondergrondse parkeergarage bij de Garenmarkt. Die toezegging deed het college en wethouder Spijker is blij dat het gelukt is een goed alternatief voor het Garenmarktplein te vinden. “We willen graag een groene stad, waar ook ruimte is voor evenementen. Ik ben zelf verbaasd hoe groen het plein is geworden. Ik begrijp dat mensen zich afvragen of de Pleintaptoe en de Minikoraal wel passen op het plein, maar het is allemaal onderzocht en bekeken door deskundigen en afgestemd met wijkbewoners en de 3 Octobervereeniging. Het past en het gras moet het aankunnen. We weten natuurlijk nog niet of de evenementen allemaal doorgaan in deze coronatijd, maar ik vind het wel een mooie entree geworden voor de stad.”

Het gras op het Garenmarktplein is stevig gras, heeft een eigen bewateringssysteem en wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het groenbeheer van de gemeente. “Het is voor ons ook uitdokteren en puzzelen hoe we groen en evenementen kunnen combineren en we leren van eerdere ervaringen. We kijken na de eerste evenementen goed hoe het gras zich houdt.”

 

 

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×