De Buurt Leiden uit 2016 krijgt deze zomer mogelijk een vervolg bij het Pesthuis. (Foto: Chris de Waard).

Horeca, cultuur en retail in Pesthuis: Buurt Leiden 1.5

Bas Schreuder en Bjorn de Jong van het Leidse bedrijf De Collectie willen samen met Koen ten Haken van het eveneens Leidse bedrijf Firma Bolwerk deze zomer een platform openen voor de Leidse horeca, cultuur en retail: Buurt Leiden 1.5. Dat moet een plek krijgen in het Pesthuiscomplex.

Donderdagavond presenteerde Schreuder de plannen aan de raadscommissie Werk & Middelen. Het belangrijkste verzoek: geef toestemming en ondersteun het plan dat steun moet bieden aan de door de coronacrisis zwaar getroffen Leidse economie.

Melle Tuik in gesprek met Bas Schreuder over de plannen voor een Buurt 1.5

Schreuder en De Jong zijn enkele van de organisatoren achter De Buurt Leiden. De hippe pop-up cultuur- en feestlocatie die in de zomer van 2016 tegenover Leiden Centraal het ‘gat’ opvulde dat daar was ontstaan na de sloop van de gebouwen van onder andere de Kamer van Koophandel. “De afgelopen jaren zijn we steeds blijven kijken naar mogelijkheden voor een Buurt 2.0″,  vertelt Bas Schreuder. Maar corona gooide roet in het eten. Daarom gaan we nu voor een Buurt 1.5. Inderdaad met een knipoog naar de anderhalvemetereconomie.”

Pesthuis
Ondanks de coronacrisis willen Schreuder en De Jong deze zomer alsnog hun concept uitrollen. In een afgeslankte vorm, dat wel. “Het Pesthuis als locatie is nu eenmaal beschikbaar met een eigenaar, de Citystone Group, die iets voor de stad wil doen. Zelf worden wij als Leidse ondernemers in de horecabranche en evenementenindustrie ook hard getroffen, maar met creativiteit en ondernemerschap, willen we toch iets moois neerzetten”, zegt Bjorn de Jong. “Samen met Citystone Group en Firma Bolwerk gaan we daarom aan de slag met het concept ‘De Buurt 1.5’ in het Pesthuis met als doel ‘Help de Leidse ondernemer’. Immers, zoals het huidige college zelf als slagzin gebruikt, Samen maken we de Stad. Met diezelfde gedachte zijn wij gaan kijken naar het Pesthuis en de mogelijkheden die er liggen.”

Oproep
De initiatiefnemers doen vandaag een eerste oproep naar de stad. “We willen graag dat de Leidse horeca de keuken gaat runnen, en de Leidse retail krijgt alle ruimte om de schappen in het Pesthuis te vullen. De Leidse cultuur geven we een podium om ook op afstand hun publiek te kunnen bereiken.” Het Pesthuis is een locatie met enorme ruimtes en 1.600 vierkante meter aan potentieel terras.

De binnenplaats van het Pesthuiscomplex biedt veel ruimte voor terrassen. (Foto: Goodness Shamrock).

“Met cultuurzalen en Leidse mini-market, waarvoor we geen kosten rekenen aan de Leidse ondernemer, hopen wij een helpende hand te kunnen bieden aan Leidse ondernemers en iets leuks aan te bieden aan de Leidse inwoners”, zei Schreuder vanavond bij Sleutelstad FM. “Dat de locatie buiten het centrum ligt is juist positief. Met de capaciteit die er over blijft in het centrum zal er te weinig plek zijn om iedereen straks een plekje te geven en wordt het te druk met taferelen zoals de Haarlemmerstraat die moest worden afgesloten. Door een locatie buiten het drukke centrum te pakken, maar deze in te vullen met partijen uit die drukke gebieden ontstaat er geen concurrentie maar een extra kans.”

Onzekere periode
Of de Buurt Leiden 1.5 er ook echt komt, is nog onzeker. “We zitten nog wel echt in een opstartende en onzekere fase. We kunnen dit niet alleen, de gemeente moet ons nog toestemming geven en het is natuurlijk ook nog even wachten op het protocol vanuit de overheid”, zegt Schreuder. “De energie en de wil zijn er. De eerste ondernemers en partijen uit de stad hebben al aangegeven aan te willen sluiten, dus hopelijk kunnen we snel uit de startblokken schieten en ervoor zorgen dat de lokale economie weer enigszins kan opleven.”

Cultuur Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×