Willem Witvliet las ook dit jaar de namen van zijn gesneuvelde medestrijders voor bij Het Haagsche Schouw. (Foto: Emile van Aelst).

Oproep: stuur laatste levende veteraan Haagsche Schouw kaartje

Stichting Dodenherdenking Leiden roept mensen op een kaartje te sturen naar veteraan Willem Witvliet. Op 2 juni wordt hij 100 jaar. Witvliet is de enige nog levende veteraan die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij Het Haagsche Schouw tegen de Duitsers vocht. Met de kaartenactie wil Stichting Dodenherdenking Leiden hem op een speciale manier bedanken en een onvergetelijk verjaardag bezorgen.

Onlangs was het tachtig jaar geleden dat Nederland door oorlog en geweld werd overvallen. De Duitsers probeerden al op de eerste dag door te stoten naar Den Haag om de  regering en het Koninklijk Huis te overweldigen. Daarbij speelden de vliegvelden in Zuid-Holland en de overgang van de Rijn bij het Haagsche Schouw een belangrijke rol.

Jaarlijkse herdenking
De bliksemaanval mislukte, al vielen er aan beide kanten veel slachtoffers. Ieder jaar worden de Nederlandse gevallenen, veelal piepjonge en onervaren rekruten, op 4 mei herdacht bij het monument naast begraafplaats Rhijnhof. De namen worden dan voorgelezen door hun enige nog levende strijdmakker, Willem Witvliet uit Rotterdam.

Felicitatieregen
Zelfs dit jaar liet hij zich door zijn schoonzoon naar Leiden rijden. Bijzondere omstandigheden of niet, publiek of niet: hij was er. Deze Willem Witvliet viert dinsdag 2 juni zijn honderdste verjaardag en de Stichting Dodenherdenking Leiden wil deze gebeurtenis niet zomaar voorbij laten gaan.

“Wij zijn hem veel dank verschuldigd, in meer dan een enkel opzicht. Maar wij zouden een felicitatie van u, van zijn medeburgers nog veel mooier vinden. Bij de herdenking op 4 mei waren de burgemeesters van Leiden, Katwijk, Oegstgeest en Voorschoten aanwezig en legden een krans. Hoe mooi zou het zijn als wij, burgers van deze gemeenten, Willem op zijn eeuwfeest zouden verassen met een felicitatieregen.”

Adres
De felicitaties kunnen worden verzonden naar:
W.Witvliet
Minosstraat 75
3054 RV Rotterdam

Herdenking bij Het Haagsche Schouw op 4 mei 2020, waarbij Willem Witvliet de namen van zijn gesneuvelde medestrijders voorlas.

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×