Als kersverse Vrienden van de Hortus komen Suzanne Rijnierse en Stephan van Stalborch vandaag als een van de eersten een kijkje nemen. (Foto's: Gerry van Bakel).

Dé Leidse stadstuin opent zijn deuren: Hortus Botanicus op afspraak te bezoeken

De Hortus Botanicus is een museum en onderdeel van de Universiteit Leiden. Voldoen aan alle regels en voorschriften om op 1 juni open te kunnen gaan, is geen sinecure geweest, maar afgelopen donderdag kwam er groen licht en de toezegging dat rector magnificus Carel Stolker het hek zou komen openmaken.

Om 12.00 uur was daar dan het moment, waar veel plantenliefhebbers reikhalzend naar uit hadden gekeken. Met een reservering en na een korte gezondheidscheck bij de ingang stond niets meer in de weg om met eigen ogen te gaan zien hoe de Leidse Hortus Botanicus de meest groeizame weken van het jaar was doorgekomen. Prefect Paul Kessler had noodgedwongen de afgelopen week de staf gehalveerd om te voorkomen dat in geval van een corona-uitbraak niemand meer in de Hortus zou kunnen werken en met die beperkte bezetting was het vooral zaak de universiteitstuin niet te laten verdrogen. Hij verwelkomt de eerste gasten persoonlijk aan het hek. “We zijn blij dat onze bezoekers ons trouw zijn gebleven en nu direct weer naar de Hortus komen.”


Een reportage van Gerry van Bakel bij de heropening van de Hortus Botanicus na elf weken corona-sluiting.

De goudenregen en de tulpenboom bij de ingang staan in bloei en dat geldt voor heel veel planten, struiken en bloemen. Overal in de Hortus is er eenrichtingsverkeer en dat levert af en toe een puzzel op welke paadje te kiezen. Wie de kassen in wil, krijgt een plastic banaan mee om bij te kunnen houden hoeveel mensen er binnen zijn. Verder wordt er gevraagd niet te fotograferen, alhoewel dat wel lastig is, want voor veel bezoekers is een foto maken tweede natuur en wellicht de reden om de Hortus in te gaan. Communicatie-adviseur Saskia Jacobs vertelt dat ze de eerste dagen een beetje gaan aankijken hoe alle regels werken. “We leggen wel aan iedereen uit dat ze rekening met andere gasten moeten houden en gangen niet moeten blokkeren.”

Carel Stolker is blij dat hij na alle weken binnenblijven en online vergaderingen weer eens iets in het echt mag openen. “We hebben de afgelopen weken natuurlijk wel doorgewerkt, maar het is zo goed voor iedereen om ook naar buiten te gaan.”

Vrienden van de Hortus
En als je dan net om de hoek van de Hortus bent komen wonen, dan zorg je natuurlijk dat je op deze eerste dag een kijkje kunt gaan nemen. Suzanne Rijnierse en Stephan van Stalborch zijn begin dit jaar Vrienden van de Hortus geworden, maar moesten dit voorjaar vooral van buitenaf toekijken hoe de Hortus steeds groener werd. “Heel fijn om er nu echt van te kunnen genieten. Heel mooi al die verschillende bomen en dat midden in de stad.”

Het zijn vooral bezoekers uit Leiden en de buurgemeentes waar de Hortus de komende tijd op rekent. “Mensen worden afgeraden het openbaar vervoer te gebruiken”, zegt Kessler. “Wij hopen dus dat er veel mensen uit de omgeving op de fiets naar ons toe komen. We kunnen per dag zo’n driehonderd bezoekers ontvangen. In principe mag je twee uur blijven. We hebben onze openingstijden verruimd, behalve voor de kassen omdat de gangpaden daar smal zijn en we onze medewerkers de mogelijkheid willen bieden de planten te verzorgen en van water te voorzien.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×