(Foto: Emile van Aelst).

Leidse horeca heropent gemoedelijk de deuren: 'De stad leeft weer'

Terwijl de horecaondernemers gespannen hoopten dat het niet te druk zou worden in de stad, kwam het terrasleven in Leiden vanmiddag langzaam weer op gang. Geen rijen en gedram, maar terrassen die langzaamaan steeds voller werden en bezoekers die zich hielden aan de nauwkeurig opgestelde regels van de horecagelegenheden.

‘De stad leeft weer’, ‘fijn om eindelijk weer op het terras te zitten’ en ’toch ook wel spannend’ waren de kreten die maandagmiddag in de Leidse binnenstad te horen waren.

Bijzondere eerste klanten
Veel terrassen mochten een klant met een verhaal als eerste bezoeker ontvangen. Café L’Espérance hield zelfs een speciale veiling voor het eerste biertje. De hoogste bieder kreeg een kwartier lang ‘private-bieren’ met in totaal drie vrienden. Eén van de ‘winnaars’: “Ja heerlijk natuurlijk, maar we vonden het ook gewoon heel belangrijk om bij te dragen aan het eerste biertje dat nu weer uitgeschonken kon worden.”

Bij Koetshuis de Burcht waren Thomas, Pier en Hedi de eerste klanten. Thomas en Pier zijn twee jaar geleden op die locatie getrouwd en nu elke zaterdag vaste klant. Daarnaast was Hedi ook nog eens jarig, dus was er geen andere optie dan meteen naar hun favoriete plek te gaan. Pier: “Het is hier echt top geregeld, en ze hebben ook nog eens de lekkerste citroentaart van Leiden. Oh kijk, daar komt ‘ie!”

Gemoedelijk, maar spannend
Hoewel iedereen blij was dat de deuren weer open mochten, leverde het voor veel horecaondernemers toch ook wel wat spanning op. Voornamelijk of het niet te druk in de stad zou worden rond borreltijd.

Rogier Rustige van het Stadsbrouwhuis rond 13.00 uur: “Ik weet eigenlijk niet wat ik moet verwachten, het kan zomaar heel druk worden vandaag. We zijn heel blij dat we weer open kunnen, maar van mij had dat ook pas op 2 juni gemogen. Of juist al vóór het weekend, zodat we alvast konden oefenen. Vooral rond borreltijd wordt het spannend.”

Ook de barmannen van Meneer Jansen dachten dat het wel eens erg druk kon worden. Barman Thijs: “Ik had eigenlijk wel al verwacht dat het nu iets drukker zou zijn. We hebben er zelfs een weddenschap opgezet op welk tijdstip de Nieuwe Rijn afgesloten zou worden omdat er teveel mensen zijn. Ik heb 16.30 uur gezegd. Mijn collega’s 16.00 uur en 17.00 uur.”

Uiteindelijk won niemand het ‘kratje bier’ bij Meneer Jansen. Veel mensen bleken toch nog even af te wachten hoe de eerste dag verliep en bleven thuis of zochten een andere plek op.

3FM bij Barerra
Ober Raymond van café Barrera aan het Rapenburg vertelt dat er al om half twaalf mensen klaar stonden om een tafeltje te bemachtigen aan het water. Maar het gaat er allemaal gemoedelijk aan toe. Hij verwacht dat het later op de middag wel wat drukker kan worden. “Het is Tweede Pinksterdag en mensen staan wat later op. Maar voorlopig loopt het op rolletjes.”

Ook bij Barrera moet je voor binnen reserveren en buiten op het terras moet je in ieder geval wat vragen beantwoorden over je gezondheid en als je met meer dan twee bent of je wel tot een huishouden behoort. Het levert allemaal geen problemen op. “Mensen weten dat ze die vragen kunnen krijgen.” Binnen staan dj’s van 3FM muziek te draaien voor de luisteraars thuis en op het terras, een Terrastivel, waarvoor voormalig Sleutelstad-dj Olivier Bakker ook even terugkeert naar zijn oude stek. “Een beetje vieren dat de terrassen weer open gaan en dat in de leukste stad van het land”, aldus Bakker.


Gerry van Bakel haalde wat reacties uit de stad op, ze sprak onder andere met de mensen die het hoogste bod uitbrachten voor het eerste biertje in L’Espérance en 3FM DJ Olivier Bakker.

 

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×