Museum De Lakenhal ontvangt bezoekers in ontspannen sfeer

Tachtig dagen zat de deur van Museum De Lakenhal op slot. Niet zolang als tijdens de grootse verbouwing, maar voor veel mensen een gemis om niet even naar binnen te kunnen lopen. Vanaf deze week kan het weer wel. Mondjesmaat, maar met open armen.

Op de binnenplaats stuit je als eerste op de houten kruizen van kunstenares Anjet van Linge die dit ‘Requiem’ dag na dag opbouwde. “Ik begon er al in januari mee, toen heette het een requiem voor een bos, maar nadat de coronacrisis ons had ingehaald werd het een ander requiem.” Vanaf 27 maart maakte Van Linge elke dag een kruis en plaatste daarvan een foto op Instagram. Volgers konden er vervolgens een intentie aan verbinden. Deze intenties zijn nu te horen via de app van Museum De Lakenhal, ingesproken door PS Theater-acteur Thijs Huys.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Anjet van Linge over haar Requiem.

Op dezelfde binnenplaats staat rechts de kassa. Wie het museum wil bezoeken moet vooraf reserveren via de website, ook als je een Museumkaart hebt. Je reserveert voor een bepaalde tijd en aan bezoekers wordt gevraagd die aanvangstijd te respecteren. Buiten op een bankje zit John, hij komt minimaal een keer in de drie maanden naar Museum De Lakenhal en dat vooral voor de religieuze schilderijen. Hij wacht geduldig tot hij om twaalf uur naar binnen mag. Ook andere bezoekers zijn blij dat het museum weer open is. Voor de een een bewuste keuze, voor de ander meer een toevallige keuze. ‘Gewoon omdat het kan.”

Binnen zijn rondom de informatiebalies cirkels op de grond gemaakt die aangeven hoe je afstand kunt houden. Op verschillende plekken staan flesjes met handgels en dozen met mondkapjes en handschoentjes voor bezoekers. Niet verplicht om te gebruiken. Er is ook geen looproute of gangen met eenrichtingsverkeer. De opzet van het museum is ruim genoeg waardoor gasten elkaar de ruimte kunnen geven. De garderobe is gesloten, maar de kluisjes zijn wel bereikbaar. De museumshop en het café zijn ook open. Er kan alleen met pin betaald worden. In een zijhal staat een kunstwerk van Resi van der Ploeg die op speelse wijze laat zien met een soort hoepelrok-constructie hoe anderhalve meter afstand houden er in de praktijk uitziet.


Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

De grootste publiekstrekker de komende weken is de tentoonstelling over de Pilgrims. Een groep Engelsen die aan het begin van zeventiende eeuw hun land ontvluchtten vanwege hun geloof. In Leiden vonden zij geruime tijd de mogelijkheid hun leven te leiden naar eigen inzicht. Leiden had arbeidskrachten nodig voor de lakenindustrie en had een goede reputatie wat betreft godsdienstvrijheid. Toen het Twaalfjarig Bestand in de Tachtigjarige Oorlog ten einde liep, bleek die godsdienstvrijheid niet meer zo vanzelfsprekend. Een deel van de Engelse vluchtelingen koos voor een vertrek naar wat de Nieuwe Wereld werd genoemd, de Engelse kolonie die ook zat te springen om nieuwe arbeidskrachten en waar ze hoopten wel hun geloof in alle vrijheid te kunnen beleven.

 ‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’
Aan de hand van schilderijen, tekeningen en voorwerpen wordt het verhaal verteld van het verblijf in Leiden, de overtocht met de Mayflower naar de kust van wat nu de Noord-Oostkust van de Verenigde Staten is en de eerste jaren daar en de impact daarvan op de oorspronkelijke bewoners. Conservator Jori Zijlmans die de tentoonstelling samenstelde, geeft via de museum-app tekst en uitleg bij de voorwerpen en kunstwerken.

Maar de bezoeker wordt ook uitgedaagd zelf bij te dragen. Wat zou jij gedaan hebben als je niet jouw geloof zou mogen belijden? Zou je gevlucht zijn of je hebben aangepast?

Museum bezoeken? Kijk eerst op www.Lakenhal.nl.
Museum De Lakenhal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Er wordt gewerkt met inloopuren, per inloopuur zijn er dertig kaarten beschikbaar. Kijk voor alle details op de website van Museum de Lakenhal.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×