Marktkooplui protesteren vergeefs tegen de alternatieve locaties. Terugkeer naar het centrum kan pas na 1 september. (Foto's: Rob van Dullemen).

Aantal Leidse marktlocaties opnieuw uitgebreid: plek voor iedereen

Tientallen marktkooplieden hebben vanmorgen vanaf 8.00 uur geprotesteerd tegen de verplaatsing van de markt van het gebied rond de Nieuwe Rijn naar de Beestenmarkt, de Lammermarkt en, sinds vorige week, ook de Hooglandse Kerkgracht.

Rond 9.00 uur kwam ook wethouder Yvonne van Delft (economie) langs om met vertegenwoordigers van de markt in gesprek te gaan. Ze kwam niet met de boodschap waar op werd gehoopt. Vanwege de beperkte ruimte rond het water van de Nieuwe Rijn kan de markt daar zeker niet eerder dan 1 september terugkeren.

Markt verder uitgebreid: plek voor alle kramen
Van Delft kondigde wel nieuwe uitbreidingen aan voor de centrummarkt. Vanaf volgende week komen er ook kramen op de Nieuwe Beestenmarkt en de 2e Binnenvestgracht. Zo wordt de Beestenmarkt verbonden met de Lammermarkt, waardoor de markt daar meer één geheel gaat vormen. Ook op de Aalmarkt en de Vismarkt komen bij wijze van proef enkele kramen.

De Kaasmarkt is afgevallen als marktlocatie. Het bleek te ingewikkeld om een oplossing te vinden voor de 175 auto’s die daar geparkeerd staan. Zeker nu ook de parkeerplekken op de Hooigracht zijn vervallen. Na de nieuwste uitbreiding die zaterdag 13 juni ingaat, hoeft er alleen nog maar geloot te worden om de plek waar iemand kan staan. Niet of iemand überhaupt op de markt kan staan. “Er is dan ruimte voor alle marktkramen, inclusief snacks”, zegt Van Delft. Dat de nieuwe plekken pas volgende week toegevoegd kunnen worden, heeft te maken met het busverkeer dat moet worden omgeleid.

Oud-voorzitter Martin Huisman van de marktcommissie haalde wethouder Van Delft voor de microfoon om de marktkooplui toe te spreken.

Markt blijft ontevreden
Hoewel door de nieuwste uitbreiding over een week alle kramen weer elke week een plek hebben op de Leidse centrummarkt, leidt die maatregel niet tot tevredenheid bij de kraamhouders. Ze vinden zonder uitzondering dat de markt thuishoort in het hartje van de binnenstad. Op de plek waar die al 900 jaar wordt gehouden. “En dat ben ik eigenlijk wel met ze eens zegt wethouder Van Delft.” Ze geeft echter aan niet anders te kunnen zolang de anderhalvemetersamenleving een gegeven is. “Er is nu eenmaal niet voldoende ruimte rondom de Nieuwe Rijn.”

Een ander punt van zorg van de marktkooplieden is dat klanten hen niet meer weten te vinden nu de markt over verschillende locaties is verspreid. Daar wil de gemeente bij gaan helpen. Zo wordt het aanbod op de markt voortaan wekelijks op vrijdag gepubliceerd op de website van de gemeente Leiden en via de communicatiekanalen van de markt. Van Delft herhaalde vanmorgen nogmaals dat de markt uiteindelijk weer zal terugkeren naar de oude locatie: “Zodra de coronamaatregelen niet meer nodig zijn. De markt hoort daar immers thuis.”

Locaties markt per 13 juni

Voedingsmiddelen
Woensdagmarkt: Pleinen van Beestenmarkt en Lammermarkt
Zaterdagmarkt: Pleinen van Beestenmarkt, Lammermarkt (beide kanten evenwijdig
aan de ingang van de parkeergarage en de Nieuwe Beestenmarkt) en de 2e Binnenvestgracht.

Niet-voedingsmiddelen
Woensdagmarkt: Middenberm van Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat
Zaterdagmarkt: Middenberm van Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat
(15 kramen), de Vismarkt en de Aalmarkt (15 kramen).

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×