Leids studentenleven klaar voor nieuw studiejaar op 1,5 meter afstand

Het Leidse studentenleven en de bijbehorende introductieweek voor eerstejaars zal er door alle coronamaatregelen heel anders uit gaan zien het komende jaar. De kennismakingsweek EL CID zal voor een deel digitaal moeten plaatsvinden omdat de bijna 4.000 eerstejaars niet allemaal tegelijk door de stad kunnen lopen. En ook de studentenverenigingen zullen zich op een andere manier moeten presenteren aan de eerstejaars.

Bij studentenvereniging Quintus aan de Boommarkt is de mensa sinds maandagavond weer open. Groepen tot 30 man zijn nu weer welkom de meeste verenigingen. “We zijn heel blij dat we weer deels open kunnen”, zegt voorzitter Harold Janssen. “We hopen wel op te kunnen schalen binnenkort, maar de volle borrelzalen die we gewend zijn zullen we nog even moeten vergeten.” Hij gaat er vanuit dat de vereniging voorlopig de anderhalve meter in acht zal moeten nemen.

Enorme uitdaging
De afgelopen weken heeft het overkoepelende orgaan voor alle studentenverenigingen, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKVV), in werkgroepjes plannen gemaakt voor de heropening van de verenigingen. “Het is niet alleen hoe je je pand inricht op anderhalve meter maar we moesten bijvoorbeeld ook antwoord vinden op hoe we de EL CID-week zouden gaan doen en hoe de kennismakingstijd gaat verlopen”, legt Hein Laterveer van de PKVV uit. “Het was ongetwijfeld de grootste uitdaging van de afgelopen jaren voor verenigingen.”

Hoeveel nieuwe leden zich zullen aanmelden in tijden van corona is afwachten, maar de meeste verenigingen zijn nu nog financieel gezond. Zeker is dat het een bijzonder jaar gaat worden voor de nieuwe lichting eerstejaars. “Ik leef wel met ze mee”, zegt Laterveer. “Het lijkt me niet makkelijk om zo lang nog bij je ouders te moeten zitten terwijl je een nieuwe stap wil zetten en wil gaan feesten.”

Ondanks de anderhalve meter afstand raadt hij studenten aan om zich aan te sluiten bij een vereniging. “Juist ook omdat het onderwijs voorlopig deels digitaal zal zijn is het fijn om elkaar toch te kunnen ontmoeten op een vereniging.”

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×