Een impressie van de nieuwe tijdelijke bebouwing van de binnenplaats van bedrijvencentrum Tieleman & Dros. (Afbeeldingen: Maarten Slof).

Binnenplaats Tieleman & Dros wordt 'sociale hotspot'

De binnenplaats van Bedrijvencentrum Tieleman & Dros aan de Middelstegracht in Leiden moet een sociale hotspot worden. Directeur Arie Feij van de Stichting Werk & Onderneming ontvouwde de plannen deze week aan de huurders van het complex waar ook Sleutelstad is gevestigd.

De afgelopen maanden werd ruimtelijk ontwerper Maarten Slof door de SWO aan het werk gezet om met voorstellen te komen om van het terrein een bruisende ontmoetingsplek te maken. “Van grauwe binnenplaats tot sociale hotspot”, omschrijft Feij het. “De binnenplaats wordt een plek om nieuwe mensen te ontmoeten, samenwerkingen te beginnen en en activiteiten bij te wonen, op het kruispunt tussen werk, cultuur en ontspanning.”

Bedrijfsverzamelgebouw T&D biedt een plaats aan vooral startende ondernemers en bedrijven. De huidige opzet van het pand biedt volgens de stichting Werk & Onderneming echter weinig ruimte voor verbinding en samenwerking. Directeur Feij: “De enige gemeenschappelijke ruimte is de binnenplaats, die een weinig uitnodigende en desolate indruk maakte; en dat terwijl juist startende ondernemers veel baat hebben bij een plek om gasten te ontvangen, koffie te drinken en ideeën uit te wisselen. Vanuit die gedachte hebben we Maarten Slof gevraagd mee te denken over een ontwerp voor een ‘pop-up’ creatieve broedplaats voor sociaal en maatschappelijk ondernemerschap.”

Containers met dakterras
Het ontwerp biedt ruimte aan zes studioruimtes, een open studio, een flexruimte, een centrale ontmoetingsplek en een café. De ‘nieuwbouw’ wordt opgetrokken uit containers en een centrale kas die verbonden is met het plein. De verschillende ruimtes binnen zijn af te sluiten of toe te spitsen op specifieke functies. Bovenop de containers komt een dakterras met een verbinding naar de al aanwezige luchtbrug. Op die manier worden de uitbreiding en de bestaande bebouwing op meerdere verdiepingen met elkaar verbonden.

“Het café moet een levendige en actieve plek worden, waarbij de programmering gebaseerd is op ontmoeting, ontspanning & ontdekking”, gaat Feij verder. “Ontmoeting voor de bedrijven en ondernemers in het complex met elkaar, maar ook met de stad en bewoners daarbuiten; ontspanning in de vorm van een kopje koffie, of een interessant gesprek; ontdekking door ruimte te bieden aan verscheidene activiteiten, van exposities tot lunchlezingen en repaircafés.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×