(Foto: Chris de Waard).

Haarlemmerstraatgarage krijgt er drie verdiepingen bij

De Haarlemmerstraatgarage in Leiden krijgt er definitief drie parkeerlagen bij. Die zijn samen goed voor 88 extra parkeerplaatsen. In totaal telt de garage er dan 357. Ook krijgt de garage een groene opknapbeurt. Al in 2018 liet het college uitzoeken of de ophoging bouwtechnisch mogelijk is. Inmiddels ligt er een uitgewerkt voorstel waar de gemeenteraad binnenkort een besluit over neemt.

Totale kosten van de aanpak van de garage boven de Albert Heijn aan de Hooigracht bedragen zo’n 5,5 miljoen euro. De gemeente wil dat geld terugverdienen door de parkeertarieven te verhogen. “Die zijn nu namelijk uitzonderlijk laag”, zegt wethouder Ashley North. Daarom is het volgens hem ook niet mogelijk om het geld anders te besteden. De SP Leiden ziet liever dat de miljoenen worden besteed binnen het sociaal domein en aan coronamaatregelen. “Als we de garage niet uitbreiden en opknappen, is het geld er ook niet. Wat u wilt, kan dus niet”, hield de wethouder SP-voorman Antoine Theeuwen voor. North: “Dit is een belangrijke stap naar een autoluwe binnenstad.” Dat het geld niet anders aangewend kan worden, komt overigens door de politieke afspraak uit het verleden dat parkeergeld binnen het parkeerdomein moet blijven. Een afspraak die als het aan de SP ligt aan herziening toe is.


Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Ashley North over de Haarlemmerstraatgarage

De SP is niet de enige partij die de plannen niet omarmt. Zo vond CDA-duoraadslid Stijn Hemel het maar vreemd dat Leiden eerst ruim zeven miljoen in de herinrichting van de Hooigracht steekt en daar alle parkeerplekken weghaalt, om vervolgens ruim vijf miljoen te steken in 88 nieuwe plekken even verderop. De partij had de twee plannen liever in een voorstel besproken, maar volgens het college is die samenhang er helemaal niet. De extra plekken in de garage zijn volgens de gemeente ook niet nodig om de vervallen plekken aan de Hooigracht te compenseren. “Dat kan de garage in de huidige omvang ook al aan.”

Wel biedt uitbreiding van de garage mogelijkheden om in de toekomst nog meer parkeerplekken op straat op te heffen. Dat gaat sowieso gebeuren als er op delen van de Kaasmarkt woningen langs het water gebouwd gaan worden. Niet alleen verdwijnen daarmee plekken, de nieuwe bewoners brengen ook een extra parkeerbehoefte met zich mee. Ondergronds parkeren onder de nieuwbouw is te duur en kan daarom niet.

Naast het uitbreiden van de parkeercapaciteit, wordt de dertig jaar oude garage flink onderhanden genomen. Zo komt er een extra inrit aan de Middelstegracht, waarvoor niet alleen het gebouw moet worden aangepast. Ook de Middelstegracht gaat ter plaatse op de schop en wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht. De bestaande garage zelf wordt ook grondig gerenoveerd.

Verder wordt de buitengevel vergroend, waardoor het het gebouw mooier en klimaatadaptiever wordt. Omdat ook het geveldeel van de rest van het complex wordt meegenomen bij de vergroening om het hele gebouw dezelfde uitstraling te geven, betaalt de gemeente 75.000 euro aan de mede-eigenaar van het complex dat voor driekwart in handen is van ontwikkelaar Menno Smitsloo. Dat bedrag is een compensatie voor het eerder dan noodzakelijk vervangen van de gevel.

Leiden Haarlemmerstraatgarage opgehoogd


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×