(Foto: Chris de Waard)

Aanbesteding Haarlemmerstraatgarage opnieuw mislukt, ophoging nu onzeker

Het verhogen van de Haarlemmerstraatgarage gaat vooralsnog niet door. De aanbesteding van het project is voor de tweede keer mislukt. Dit laat wethouder Ashley North donderdag weten in een brief aan de gemeenteraad. Het is nu onzeker geworden of de garage überhaupt kan worden uitgebreid.

Het is een langgekoesterde wens van het gemeentebestuur om de parkeergarage boven de supermarkt aan de Hooigracht uit te breiden, al in 2018 liet het college hier voor het eerst onderzoek naar doen. In 2020 leek het plan in kannen en kruiken, er zouden drie verdiepingen en 88 parkeerplaatsen bijkomen. Met het plan was 5,5 miljoen euro gemoeid, dat terugverdiend zou moeten worden met het verhogen van de parkeertarieven. “Die zijn momenteel namelijk uitzonderlijk laag”, zei wethouder Ashley North destijds.

In september vorig jaar liep het plan spaak toen de aanbesteding mislukte. Geen enkel bedrijf schreef zich toen in. Na een marktconsultatie ging het plan in de herkansing met licht aangepaste eisen. Die tweede aanbesteding is nu dus ook mislukt. Opnieuw is er geen enkele partij die de klus wil uitvoeren, omdat het ‘prijsplafond’ volgens de marktpartijen te laag is.

Wethouder North in Nieuws071 over het mislukken van de aanbesteding van de Haarlemmerstraatgarage.

Budget
Voor de tweede poging zijn vier partijen benaderd waarvan twee serieus interesse toonden. “Beide partijen hebben zich maximaal ingespannen om een goede inschrijving te verzorgen, maar hebben bij het doorrekenen geconstateerd het project niet voor het gestelde budget te kunnen uitvoeren”, schrijft de wethouder in zijn brief. North schakelt nu een extern bureau in om het benodigde budget opnieuw te berekenen. “Op basis hiervan zal worden onderzocht of en op welke manier het mogelijk is om het project alsnog te kunnen realiseren.”

Straatparkeren
Volgens wethouder North heeft het mislukken van de aanbesteding geen invloed op de parkeercapaciteit in de omgeving. De laatste jaren zijn er parkeerplekken op straat verdwenen, maar voor deze verloren parkeerplekken is de verhoging van de niet nodig, daarvoor voldoet de huidige capaciteit van de garage. “Maar het zou ons wel de mogelijkheid geven om later het aantal parkeerplekken op straat verder terug te brengen.” Of deze wens nog haalbaar is moet later dit jaar blijken wanneer het externe onderzoek klaar is.

 

 

Leiden Politiek Haarlemmerstraatgarage opgehoogd


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×