De fontein zou bijvoorbeeld een plekje kunnen krijgen op de Lammermarkt. (Illustratie uit projectplan).

Plan voor interactieve Huygensfontein om kunst en wetenschap te verbinden

De Leidse hoogleraar Sterrenkunde Vincent Icke heeft een fontein ontworpen waarin hij wetenschap en kunst met elkaar wil verbinden. De zogenoemde Huygensfontein is geïnspireerd op het wiskundige principe van de zeventiende-eeuwse wetenschapper Christiaan Huygens en moet een ‘interactief waterkunstwerk’ met trillingen worden.

In de Huygensfontein worden wetenschap, techniek en kunst met elkaar verbonden. In het kunstwerk worden wiskundige trillingen en golven zichtbaar gemaakt door gebruik te maken van water en licht. Icke kwam op het idee voor het kunstwerk omdat trillingen overal te vinden zijn; zoals in muziek, bij mobiele telefonie en radargolven. In de zeventiende eeuw beschreef de Leidse wetenschapper Christiaan Huygens die golven al aan de hand van een vijver waarin een steen wordt gegooid. Op die theorie is het kunstwerk geïnspireerd. “Golfpatronen in een cirkel hebben een grote en diepe betekenis in de natuur”, schrijft Icke, die onder meer verwijst naar de vorming van het heelal en de manier waarop moleculen zijn vormgegeven.

Het is de bedoeling dat iedereen het kunstwerk straks aan kan raken en de trillingen kan verstoren, zodat er telkens nieuwe vormen ontstaan zoals dat ook in de natuur gebeurt. Maar er zijn nog meer redenen om er geen afstandelijk kunstwerk van te maken. “Wetenschap en kunst zijn er om te delen, niet om op een voetstuk te plaatsen of in afzondering”, vindt Icke. Daarnaast denken de ontwerpers ook dat een interactief kunstwerk dat je mag aanraken minder snel zal worden vernield.

Het gaat op dit moment nog vooral om een idee; aan het technisch onderzoek naar de trillingen in de fontein en het uiteindelijke ontwerp wordt nog gewerkt. De onlangs opgerichte Stichting Raakruimte is in gesprek met het Leidse Lucas van Leydenfonds voor een bijdrage van 26.000 euro. Daarnaast is bij de gemeente Leiden ook de vraag neergelegd voor hulp bij het realiseren van het project, zoals bij de vergunningstrajecten en het vinden van een geschikte locatie. Er wordt onder meer gedacht aan de Lammermarkt, die ook is terug te zien op de eerste ontwerptekeningen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×