(Foto: Rob van Dullemen).

Leidse regio blijft rustig, virus wel actief in Katwijk en Alphen

Terwijl de Leidse regio weer weinig besmettingen telt, blijft het coronavirus op andere plaatsen actiever. Vooral Katwijk en Alphen aan den Rijn vallen op. In Katwijk speelde het Suikerfeest een rol, voor Alphen is er geen verklaring. De GGD kijkt daar niet van op: meestal kan de gezondheidsdienst de bron van een besmetting niet vinden.

Met vijf nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners hield Covid-19 zich in de Leidse regio ook de afgelopen week weer koest. In de drie grootste steden in het westen lag dit aantal opnieuw twee tot drie keer zo hoog. Intussen zijn er ook besmettingspieken op een steenworp van Leiden te vinden: in Katwijk en Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld.

Contactonderzoek
Katwijk telde dertig nieuwe besmettingen of 46 per honderdduizend inwoners – negen keer zo veel als in Leiden en directe omgeving. Ook Alphen en Zuidplas (waar Moerkapelle en Zevenhuizen onder vallen) vielen op, met cijfers van 24 en 32 besmettingen per honderdduizend inwoners. Het lag niet aan een verhoogd aantal tests: Katwijk testte naar verhouding evenveel als de regio Leiden, en in Alphen en Zuidplas werd er zelfs minder getest dan elders. De kans is dus groot dat daar nog besmettingen onopgemerkt bleven.

Waar die besmettingen vandaan komen? Sinds begin juni proberen de GGD’s dat met contactonderzoek te achterhalen. Maar vandaag meldde Sjaak de Gouw, die zowel landelijk als in onze regio GGD-directeur is, in verschillende media dat de bron vaak helemaal niet te achterhalen valt.

Cluster
Volgens De Gouw zijn besmettingen vaak losse gevallen, waarvan niet meer te achterhalen valt of ze besmet zijn geraakt op een terras, in de trein of op het werk. En als er niet duidelijk sprake is van een ‘cluster’ (dat zijn meer dan drie besmettingen met een gezamenlijke bron, in meer dan één familie) dan houdt de GGD het voor gezien. Ze richt de aandacht dan op het voorkomen van verdere verspreiding, door iedereen te achterhalen waar de besmette persoon de laatste twee dagen contact mee had.

Critici vinden de aanpak van de GGD halfslachtig. Zo verbaast de Nijmeegse arts-microbioloog Bert Mulder zich er vandaag in het AD over dat de GGD’s het contactonderzoek alleen per regio doen en hun resultaten niet landelijk registreren. Volgens hem zou met meer inspanning de bron vaker te achterhalen zijn.

Toch heeft de GGD ook in onze regio wel bronnen van uitbraken gevonden. Eind april was dat het geval bij het Dominicanenklooster huize Bijdorp in Voorschoten. Maar de GGD hing dat nieuws niet zelf aan de grote klok.

Beroepsgeheim
Over de nieuwe besmettingspiek in Katwijk is intussen wel iets meer bekend: daar waren de laatste weken twee ‘clusters’ van besmettingen. Over de één meldde De Gouw vandaag dat die begon met een viering van het Suikerfeest in familiekring die blijkbaar iets te grootschalig en intiem werd. Daar zijn 24 gevallen van Covid-19 uit voortgekomen. Over het andere cluster wil een woordvoerder bij navraag verder niks zeggen. Ze verwijst naar het medisch beroepsgeheim, dat de bekendmaking van details door de GGD belemmert.

Wat de bron van de besmettingspiek in Alphen en Zuidplas is, weet de GGD overigens niet. Hier is geen herkenbaar cluster gevonden. Maar over plaatsen waar wél besmettingsclusters zijn, is de dienst dus ook niet erg loslippig: over Katwijk wordt maar bij één van de twee besmettingsclusters uitleg gegeven.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

Leiden Leiderdorp Nieuws Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×