Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Foto: Google Streetview).

Wethouder over verkoop Ambachts- en Baljuwhuis: 'Het is een hele goede deal'

De Voorschotense wethouder Marcel Cramwinckel (D66) is erg enthousiast over de deal die hij heeft gesloten over de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat. Het monumentale pand zou voor meer dan de WOZ-waarde van 563.000 euro van de hand gaan. “Het is een goede deal”, zegt Cramwinckel. Hoeveel er precies gemoeid is met de verkoop is niet openbaar en kon de wethouder niet zeggen.

Naast de prijs heeft de wethouder voorwaarden gesteld rond de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Zo is onder meer bepaald dat er 150 dagen per jaar een ruimte vrij moet zijn voor een publieke bijeenkomst. Met deze voorwaarden moet de gemeenteraad eerst akkoord gaan voordat de verkoop kan plaatsvinden. Volgens de wethouder is het niet zo dat de raad kan tekenen bij het kruisje. “Als de raad zegt dit doen we niet, dan gaat het feestje niet door”, aldus Cramwinckel. Daartoe is de wethouder ook verplicht door een motie van juli 2019 waarin de gemeenteraad zich verzekerde van het laatste woord.

Wethouder Marcel Cramwinkcel in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten.

Sinds de op handen zijnde verkoop van het monumentale pand in de Voorstraat leven er in het dorp veel vragen. De beoogde koper Joris Kriek die er momenteel restaurant Floris V exploiteert wil er een kleinschalig hotel van maken, maar botst dat niet met de publieke functie? In een legaat uit 1912 is namelijk bepaald dat het Ambachts- en Baljuwhuis de publieke functie moet behouden ongeacht de eigenaar.

Met de verkoopvoorwaarden wordt dat nu ondervangen. Wethouder Cramwinckel legt nog eens uit waarom hij het pand graag van de hand doet. “Als er een kleinschalig hotel komt dan biedt dat impulsen voor economische activiteiten. Dit draagt bij aan de versterking van het centrum van Voorschoten”, aldus Cramwinckel.

Advertentie

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×